Dane o alergenach obowiązkiem w gastronomii.

Od grudnia 2016 roku wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące oznaczenia produktów spożywczych. Szczególny nacisk Unia Europejska kładzie na konieczność informowania klientów o zawartości substancji i składników alergennych (ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.).
Dotyczy to zarówno producentów z branży spożywczej (środki spożywcze, gotowe produktów i półprodukty), jak również przedsiębiorców dystrybuujących i sprzedających potrawy.

Generalną zasadą prawa żywnościowego jest zapewnienie konsumentom podstawy do dokonywania świadomych wyborów dotyczących spożywanej przez nich żywności. Ludzie coraz częściej poszukują informacji na temat tego co jedzą oraz wpływu produktów spożywczych na zdrowie i funkcjonowanie organizmu, chcąc świadomie wybierać właściwą dietę dostosowaną do potrzeb indywidualnych.

Co to oznacza m.in. dla lokali gastronomicznych?

Restauracje czy bary będą musiały szczegółowo informować swoich klientów o wartościach odżywczych potraw oraz o ich zawartości uwzgledniającej składniki poszczególnych produktów wykorzystanych do ich przygotowania. Nakłada to na właścicieli i menedżerów lokali dodatkową pracę – przypisanie odpowiednich informacji o zawartości poszczególnych składników w danej potrawie.

Jak się dobrze przygotować do zmian?

Produkty, które są wykorzystywane do przygotowania dań powinny zawierać niezbędne informacje o pochodzeniu, składzie oraz wartościach odżywczych na etykiecie. Taka wiedza pozwoli na uzupełnienie informacji o danych potrawach w wymaganym przez nowe przepisy zakresie.

W naszych rozwiązaniach informatycznych, które pomagają w zarządzaniu gastronomią, jednym z priorytetów jest weryfikowanie wartości odżywczych. Analizując rynek oraz dostosowując system Gastro do potrzeb Klientów i wymogów prawnych, dajemy możliwość automatycznego wyliczenia występowania alergenów w konkretnym daniu z menu. Dzięki tej funkcji wszystkie niezbędne informacje dotyczące wartości odżywczych oraz zawartości składników i substancji uczulających są dostępne bezpośrednio podczas produkcji i serwowania posiłków Klientowi.
Dzięki wbudowanej, pełnej liście alergenów w programie Gastro SZEF, zarządzający każdego typu lokalem gastronomicznym nie musi tracić czasu na ich dokładną weryfikację i wprowadzanie. Edycja tych informacji pozwala na dostosowanie danymi do menu a łatwy dostęp daje obsłudze oraz gościom kompleksową wiedzę na temat potrawy.

Możemy wydrukować czy wyeksportować do excela nasze menu z wyszczególnieniem czy zawierają Alergeny lub jaką mają kaloryczność czy zawartość jakiegoś składnika odżywczego. Jest to funkcjonalność wbudowana w program bez żadnych dopłat czy dodatkowych modułów. Co ozancza że nie trzeba za nią dopłacać.

Jako producent oprogramowania staramy się na bieżąco śledzić nowe trendy oraz reagować najszybciej jak to możliwe na pojawiające się restrykcje. Staramy się działać zapobiegawczo, dlatego jako pierwsi na rynku oferujemy system odpowiadający przepisom. Nasi przedstawiciele rzetelnie informują swoich Klientów o nadchodzących zmianach prawnych a stale aktualizowany system Gastro jest w pełni dostosowywany do takich sytuacji.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!
Zespół Gastro Data: 2017-01-07