Program Gastro Szef – kontrola Twojego lokalu

Prowadzenie lokalu gastronomicznego bez względu na jego wielkość nie jest łatwe. Zmieniające się co rusz stany magazynowe, różne wykorzystanie produktów przez kolejnych kucharzy, czy sezonowe zmiany menu mogą przyprawiać o zawrót głowy. Czynnikami sprzyjającymi stanowi równowagi nie są także ciągłe rotacje pracowników i ich nienormowanych czas pracy. Brak stabilizacji i pełnego rozeznania w stanie ogólnym lokalu nie daje zazwyczaj możliwości tworzenia strategii długofalowych oraz prowadzenia inwestycji. Jak pokazują badania- z tego typu problemami borykają się nie tylko osoby nieposiadające systemów informatycznych w swoim lokalu, ale również te korzystające z niedoprecyzowanych pod każdym względem programów.

Program Szef – garść informacji

Sprawne zarządzanie zasobami zarówno ludzkimi, jak i pozostałym inwentarzem to podstawowa zasada osiągnięcia sukcesu. Maksymalne (zgodne z prawem) wykorzystanie zdolności zatrudnianych osób daje możliwość lepszego rozplanowania czasu pracy i jego egzekwowania. W przypadku świetnie skomponowanego programu informatycznego problemem nie są nie tylko rotacje pracowników w ciągu dnia, ale również ich nienormowany czas pracy. Możliwość śledzenia przy pomocy programu ich czasu wykonywania obowiązków ułatwia ustalenie wysokości pensji, ale również daje możliwość nagradzania osób najefektywniej pracujących.

Marnowanie zasobów żywnościowych to jeden z głównych problemem, z którym boryka się każda restauracja. Szczególnie w miejscowościach turystycznych trudnym do oszacowania jest trend zamawianych przez gości posiłków. Pomimo zwykłego uzupełnienia zapasów mięsa, pod koniec tygodnia, czy miesiąca pozostaje jego duża nadwyżka? Dzięki programowi Szef będziesz miał możliwość kontrolowania tego i nie powielania swoich wcześniejszych błędów. Gastronomia to jednak nie zawsze idealnie dopasowane porcje, dzięki możliwości bieżącego kontrolowania- nigdy nie będziemy zaskoczeni brakiem danego produktu.

Na uwagę zasługuje również powiązana bezpośrednio z sektorem księgowym. Jednorazowe wczytywanie rachunków i umów to oszczędność czasu, która zaprocentuje nie tylko wolnym czasem właściciela lokalu, ale również lepszym rozliczeniem miesięcznym lub rocznym naszych finansów. Prowadzone na bieżąco wydatki i przychody dają jasność aktualnej sytuacji finansowej i pozwalają na lepsze zarządzanie posiadanymi aktualnie środkami. Program Szef ponadto umożliwia tworzenie rachunków i faktur. Pracownicy naszej gastronomii zaoszczędzą więc czas i będą mogli przeznaczyć go na bardziej efektywną obsługę klientów.

Opcje, które uszczęśliwią każdego restauratora

Intuicyjna sprzedaż poprzez ekran laptopa czy innego rodzaju gadżetu elektronicznego to przyszłość, a właściwie po części teraźniejszość sektora gastronomicznego w Polsce. Danie pracownikom możliwości tworzenia listy zamówionych potraw nie tylko usprawni pracę kuchni, ale znacznie skróci czas obsługi jednego stanowiska.

Jednak w programie Gastro Szef oprócz pracowników, istnieje również szef. Właściciel lokalu gastronomicznego to w pewnym sensie „osoba do wszystkiego”. W razie awarii wezwie specjalistę, w przypadku braku pracownika- go zastąpi, a także zredaguje nieprawidłowe faktury i uzupełni braki żywieniowe. Program Szef pozwoli mu na jeszcze lepszą organizację pracy i osiąganie większych przychodów. Dzięki multifunkcjonalności systemu, istnieje możliwość kontrolowania nie tylko zużycia produktów, ale również wgląd w ilość produktów zużytych do produkcji danej potrawy. Na uwagę zasługuje również funkcja usprawniająca wprowadzanie rabatów i tzw.happy hours. Pracownik poinformowany wcześniej o promocji będzie do niej zachęcał potencjalnych klientów, a tym samym zwiększy obrót całkowity restauracji.

W przypadku planowania większych inwestycji i wprowadzania planów strategicznych- zadanie będzie ułatwione poprzez wgląd w tzw. Raport Product Mix. Prezentacja trendów sprzedaży na tle całkowitej sprzedaży, czy określenie sprzedaży danej grupy produktów- usprawni proces zmiany menu, czy jego dostosowania do panujących aktualnie trendów. Ponadto Szef ma możliwość kontaktu z pracownikami poprzez platformę. Informatyzacja każdego stanowiska pracy daje więc możliwość „bycia szefem” z każdego zakątka świata, gdzie znajduje się łącze internetowe. Cały system usprawnia więc nie tylko pracę lokalu, ale również ułatwia dysponowanie zadań przez kierownika, czy właściciela firmy. Informatyzacja lokalów gastronomicznych jest więc krokiem milowym w osiągnięciu spektakularnego sukcesu przez program niewiele kosztujący.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!
Zespół Gastro Data: 2018-02-28