18 maja otwarcie lokali gastronomicznych

Slider

W związku z kolejnymi etapami odmrażania gospodarki znamy już oficjalny termin otwarcia lokali gastronomicznych – 18 maja 2020 roku. W poniedziałek wszystkie zamknięte lokale mogą na nowo zapraszać swoich gości do spożywania posiłków w ulubionych miejscach – dotyczy to zarówno restauracji, kawiarni, barów, ale także wydzielonych przestrzeni gastronomicznych w centrach handlowych.

Zasady dla gastronomii

Ponowne otwarcie lokali wymaga dostosowania się do określonych zasad: 

  • Na 1 osobę w lokalu musi przypadać co najmniej 4m2 
  • Stoliki mają bez dezynfekowane po każdym kliencie 
  • Odstęp między stolikami ma wynosić 2m 
  • W przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1m ponad blat odległość między stolikami może wynosić 1m 
  • Goście muszą zachować odstęp 1,5m od osób przy stoliku sąsiednim  
  • Obsługa lokalu i kucharze muszą nosić maseczki i rękawiczki, natomiast goście mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stoliku. 

Wytyczne dla branży gastronomicznej

Wytyczne dla branży gastronomicznej zostały podzielone na 4 części: zapewnienie bezpieczeństwa pracowników, zapewnienie bezpieczeństwa klientów, procedury zapobiegawcze: podejrzenie zakażenia koronawirusem pracownika, procedury postępowania w przypadku podejrzenia u klienta zakażenia koronawirusem. 

Wśród wytycznych znajdują się między innymi: 

  • zapewnienie osobom zatrudnionym rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk
  • obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu
  • udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej oraz przy wyjściu z toalet
  • ustalenie i kontrolę maksymalnej liczby gości w restauracji – na podstawie liczby dostępnych miejsc siedzących, przy uwzględnieniu zasad zawartych powyżej 
  • usunięcie dodatków, z który mogą korzystać kolejni gości – cukier, przyprawy, serwetki 

Pełną listę wytycznych znajdziecie tutaj. 

Zadbaj o bezpieczeństwo gości

Świadomość i chęć korzystania z środków dezynfekcyjnych w ostatnim czasie znacząco wzrosła. Ludzie przyzwyczają się do tego i będą oczekiwali zapewnienia możliwości z nich skorzystania od odwiedzanych miejsc. Warto zadbać o wyposażenie lokalu w profesjonalne urządzenia do dezynfekcji w przestrzeniach wspólnych. W naszej ofercie znajdują się automaty do bezdotykowej dezynfekcji rąk z możliwością ich spersonalizowania i dopasowania wyglądu urządzenia do wnętrz lokali gastronomicznych.

W końcu możemy powoli wracać do normalności i robić to, co lubimy najbardziej. Nie zapominajmy jednak o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, dbając o dobro nasze, naszych pracowników i naszych klientów.