GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Slider

Blog o branży gastronomicznej

Obniż koszty prowadzenia baru z BeerWall!

Gastronomia jest od kilka lat jest jednym z prężniej rozwijających się sektorów gospodarki. Rośnie nie tylko sama wartość branży, ale także oczekiwania konsumentów, którzy lubią nowe propozycje, nie tylko w menu. Rozwój branży dotyczy również automatyzacji w barach i restauracjach. Niewątpliwie takim rozwiązaniem jest właśnie BeerWall.

Zobacz więcej

Dostarczaj jedzenie do domu!

W czasie pandemii najszybciej rozwijającą się usługą w gastronomii jest sprzedaż posiłków z dostawą do domu. Cyfrowa rewolucja, która dopiero od kilku lat rozwija się w branży – daje nowe możliwości na pozyskanie klientów i promocję biznesu. Jak rozpocząć przygodę z dostawami i zacząć na nich dobrze zarabiać?

Zobacz więcej

Sposoby na lockdown

Polska branża gastronomiczna już od dziesięciu miesięcy walczy ze skutkami pandemii koronawirusa. Przedsiębiorcom kończą się nie tylko zasoby finansowe, ale także cierpliwość. Wielu z nich wzięło sprawy w swoje ręce, nie zwracając uwagi na ministerialne rozporządzenia. Jak dziś branża walczy z pandemią? Przede wszystkim stanowczo i kreatywnie.

Zobacz więcej

Inspiracje wystroju restauracji. Jakie trendy przeważają?

Rynek gastronomiczny w Polsce od kilku lat rozwija się bardzo dynamicznie, co skłania wielu inwestorów do sprawdzenia swoich sił w tej branży. W ubiegłym roku aż 93% Polaków deklarowało korzystanie z usług gastronomicznych. Rosnąca wciąż konkurencja walczy o konsumentów na wielu frontach, a jednym z nich jest lokalizowanie obiektów gastronomicznych. Jaką strategię przyjąć aby stworzyć miejsce przyjazne, dostępne i popularne?

Zobacz więcej

Jak wybrać odpowiednią lokalizację dla restauracji?

Rynek gastronomiczny w Polsce od kilku lat rozwija się bardzo dynamicznie, co skłania wielu inwestorów do sprawdzenia swoich sił w tej branży. W ubiegłym roku aż 93% Polaków deklarowało korzystanie z usług gastronomicznych. Rosnąca wciąż konkurencja walczy o konsumentów na wielu frontach, a jednym z nich jest lokalizowanie obiektów gastronomicznych. Jaką strategię przyjąć aby stworzyć miejsce przyjazne, dostępne i popularne?

Zobacz więcej

Przestój czy nowe trendy? Branża gastronomiczna w 2020.

Ostatnie lata w polskiej gastronomii to czas oswajania nowych trendów i stabilnego rozwoju. Pierwszy kwartał tego roku przyniósł jednak trzęsienie ziemi, jakiego nikt się nie spodziewał. Mimo rządowych deklaracji i społecznego zaangażowania we wsparcie branży gastronomicznej – nie każdemu uda się przetrwać, ale ci, którzy odzyskają swoich klientów powrócą jeszcze silniejsi.

Zobacz więcej

Jak “poukładać” magazyn w restauracji?

Zarządzanie gospodarką magazynową i inwentaryzacja zasobów, to jedne z ważniejszych a jednak niedocenianych przez restauratorów działań. Co pomaga sprawnie zarządzać zasobami magazynowymi restauracji? Jak wykorzystać narzędzia IT? Jak często prowadzić inwentaryzację?

Zobacz więcej
cloud kitchen

Cloud kitchen – nowy model biznesowy w gastronomii

Wirtualna kuchnia, cloud kitchen lub inaczej kuchnia w chmurze rozwijała się w Polsce jeszcze przed lockdown. Taki rodzaj biznesu to przyszłość tej branży nie tylko ze względu na zaistniałe przeciwności, ale też wygodę i mniejsze koszty. Czym jest cloud kitchen? Jakie ma korzyści biznesowe? Jakie są warunki aby uruchomić wirtualną kuchnię?

Zobacz więcej
oszczędności w gastronomii

Jak obniżyć koszty prowadzenia restauracji?

Zmieniający się rynek, duża konkurencja a w szczególności wydarzenia związane z obostrzeniami podczas pandemii covid-19 skłaniają restauratorów do głębszej analizy kosztów ponoszonych w swoich biznesach. Jak prowadzić restaurację aby bilans zysków i strat był satysfakcjonujący? Jakie działania można wdrożyć aby zaoszczędzić?

Zobacz więcej
stanowisko POS

Podstawowe wyposażenie stanowiska sprzedażowego w restauracji

Kiedy otwierasz restaurację to mnogość niezbędnych sprzętów i narzędzi, które musisz kupić, może przyprawić o zawrót głowy. Każdy lokal gastronomiczny jest inny nie tylko pod kątem charakteru działalności, aranżacji czy oferty, ale jedno jest niezmienne – podstawowe zaplecze i wyposażenie stanowiska sprzedażowego. Jakie jest to podstawowe wyposażenie do obsługi klienta?

Zobacz więcej