
GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej

Nie zaśpij – przygotuj ogródek na wiosnę
Zbliżający się sezon będzie dla branży gastronomicznej dużą szansą na odrobienie strat. Pomimo, że sytuacja ekonomiczna cały czas odstrasza lekko klientów, według raportu PMR branża w latach 2022-2027 będzie się rozwijała w tempie 8 proc. rocznie. To nie tylko dowód na jej potencjał, ale także wyzwanie, które powinno mobilizować i wzmacniać zaangażowanie w przygotowanie się do tegorocznego sezonu.

Kolejne obowiązki w gastro – opakowania wielokrotnego użytku
Z początkiem roku minął dla Polski termin wdrożenia przepisów ograniczających stosowanie opakowań jednorazowych. Tymczasem KE przygotowała już kolejny pakiet ustaw, który rozpocznie rewolucję na europejskim rynku producentów opakowań. Jakie zmiany czekają nas w najbliższym czasie i jak bardzo dotkną gastronomię?

Live cooking – co, gdzie i dla kogo?
Sam smak podanego dania nie zawsze już wystarcza do zapewnienia wyjątkowych doświadczeń kulinarnych. Rozwinięciem usługi gastronomicznej jest coraz modniejszy w naszym kraju „live cooking”, który jest realizowany przy różnych okazjach. Czym właściwie jest? Gdzie można przeprowadzić pokaz i do kogo są one skierowane?

Jak wykorzystać KDS Order Number? 5 najlepszych zastosowań.
Każdy z nas zna numerkowy system zarządzania kolejką. Numerki jasno określają, kto może w danym momencie skorzystać z usługi. Wprowadzenie tego systemu wyeliminuje problem wpychania się w kolejkę i znacznie usprawni proces obsługi klientów. To znane z urzędów, dziekanatów i służby zdrowia rozwiązanie świetnie sprawdza się także w gastronomii.

Co nowego w systemie Gastro?
Liczne wdrożenia, doświadczenie na rynku i wiele lat współpracy to doskonałe podłoże do budowania profesjonalnych narzędzi dla restauratorów. Staramy się cały czas ulepszać nasz program oraz dodawać przydatne funkcje. Przeczytaj co ostatnio pojawiło się w nowej wersji systemu Gastro.

Lokal pod restaurację – o czym pamiętać przy najmie komercyjnym
Sukces większości restauracji w dużej mierze zależy od ich lokalizacji i aranżacji. Dlatego na etapie tworzenia nowego lokalu tak ważnej jest zaplanowanie kwestii inwestorskich związanych z wynajęciem lokalu. Na co zwrócić uwagę i jakich rozwiązań unikać, aby swobodnie i bezpiecznie prowadzić swój biznes?

Tajemniczy gość w restauracji
Dla firm, które opierają swoją działalność o obsługę badanie tajemniczego klienta to bardzo wiarygodne narzędzie, które pozwala zweryfikować poziom jego satysfakcji. Niewielu restauratorów decyduje się jednak na ten krok. Jakie są słabe i mocne strony tej metody badawczej? Czego można się dowiedzieć z badań realizowanych przez tajemniczych gości?

Owocny marketing w restauracji — kilka wskazówek
Marketing w gastronomii to ogromne pole do działania, które pozwala restauratorom tworzyć efektywne strategie. Przygotowanie własnej koncepcji wymaga nie tylko znajomości rynku, ale także narzędzi, które pomogą dotrzeć do wybranej grupy docelowej. Po jakie rozwiązania dzisiaj warto sięgać i czy można samodzielnie stworzyć kompleksową strategię komunikacji, która przyniesie wymierne korzyści?

Carving – historia i rodzaje
Serwis dań to jedno z ważniejszych zagadnień w gastronomii, które dobrze znają szefowie profesjonalnych zespołów restauracyjnych. Zalicza się do tego zarówno plating, czyli ekspozycja na talerzu oraz coraz popularniejszy carving. Druga metoda dotyczy artystycznych kompozycji, które spełniają nie tylko funkcje dekoracyjne. Jakie są jego rodzaje i możliwości zastosowania oraz skąd przywędrował do Polski?

Co najważniejsze w systemie gastronomicznym?
Polska gastronomia rozwija się i unowocześnia. Dotyczy to przede wszystkim obsługi i realizacji zamówień, ale też procesów marketingowych. Nieocenionym wsparciem w tym zakresie są systemy IT, które oferują restauratorom nowoczesne narzędzia zwiększające wydajność ich biznesu. Jakie są najważniejsze elementy systemów gastronomicznych i na co należy zwrócić uwagę przy ich wyborze?

Obsługa Gości w restauracji – sprawdź 4 wskazówki dla kelnerów
Obsługa kelnerska w gastronomii powinna być dopełnieniem dobrych doświadczeń konsumenckich. Czy jednak wytarte ścieżki zawsze prowadzą nas do tego samego miejsca i pozwalają osiągnąć cel? Jakie są obecnie najważniejsze trendy obsługi i na czym skupić uwagę kelnerów?

Czy warto otworzyć pizzerię? Czy to dobry pomysł na biznes?
Polacy pizzę znają od wieków, ale dopiero w ciągu ostatnich dwóch dekad stała się tak popularna. Według wszystkich rankingów to właśnie ta zagraniczna potrawa cieszy się największą popularnością w polskiej gastronomii. Czy w tym sektorze jest jeszcze coś nowego do zaoferowania i czy rynek potrzebuje ewolucji?