
GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej

Nowe możliwości w GASTRO – zacznij rok od usprawnień!
Początek roku to doskonały moment, by wprowadzić zmiany, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie Twojego biznesu gastronomicznego. Branża, w której tempo pracy jest nieustannie wysokie, wymaga narzędzi, które pozwolą na lepsze zarządzanie i optymalizację procesów. Wykorzystaj spokojniejszy okres, aby wdrożyć rozwiązania, które zwiększą efektywność i wygodę działania Twojego zespołu.

Zoptymalizuj procesy w Twojej restauracji!
Aby w pełni wykorzystać potencjał lokalu, powinno się myśleć globalnie i zainwestować w nowoczesne technologie, które będą wspierać w pracy zarówno kelnerów, kucharzy, jak i menadżera. Odpowiednio dobrany system nie tylko umożliwi szybkie przyjmowanie zamówień, ale także usprawni komunikację na linii kuchnia-sala, ułatwi zarządzanie menu oraz pozwoli na efektywną kontrolę personelu czy magazynu. Nowoczesne aplikacje i profesjonalny sprzęt to nieoceniona pomoc dla każdego pracownika lokalu gastronomicznego.

Zarządzaj zamówieniami z jednego systemu.
Oszczędzaj czas i unikaj błędów, automatycznie przesyłając zamówienia do Twojego systemu POS i firmy kurierskiej. Jedno rozwiązanie pozwoli na łatwą integrację Twojej gastronomii z portalami oferującymi jedzenie na wynos − Pyszne.pl, Uber Eats i Glovo, Wolt, Bolt Food, itp. Aplikacja znacząco usprawni procesy obsługi zamówień, dzięki którym obsługa delivery staje się prosta.

Nowoczesne zarządzanie gastronomią – czas na zmiany z GASTRO.
Aby osiągnąć sukces w branży niezbędne jest wykorzystanie nowoczesnych technologii i systemów zarządzania. Tradycyjne metody nie są już wystarczające, aby sprostać dynamicznie zmieniającym się oczekiwaniom klientów oraz wymaganiom rynku. Dlatego tak ważne jest przejście na nowoczesne rozwiązania, które nie tylko usprawnią codzienne operacje, ale także przyczynią się do zwiększenia zysków i poprawy jakości obsługi.

KSeF, czyli rewolucja w fakturowaniu.
Obieg dokumentów księgowych przebiegający w nowy sposób zapowiadany był już przy projekcie ustawy na początku 2021 roku. Od tego czasu określenie „e-faktura” zostało odmienione przez wszystkie przypadki. Zapadła decyzja Rady UE, która umożliwi polskim przedsiębiorcom w lepszy sposób przygotować się do zmian. A jakie to zmiany?

Zadbaj o wygodę swoich Gości.
Rozwijając biznes gastronomiczny każdy rozsądny manager sięga po rozwiązania, które usprawnią pracę personelu i pomagają w codziennym funkcjonowaniu lokalu. Ponadto należy wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów oraz wprowadzać udogodnienia zgodne z trendami w branży. Jak usprawnić obsługę Gości? Jak zbierać zamówienia online aby nie płacić wysokich prowizji pośrednikom?

Turystyka kulinarna – Polska a Europa
Istnieje wiele motywacji do podróżowania – atrakcyjność krajobrazu, kultura, pogoda czy lokalne atrakcje. W ostatnich latach coraz popularniejszą inspiracją do odwiedzania różnych regionów jest jednak atrakcyjność pod kątem kulinarnym konkretnego kierunku. Wykorzystanie miejscowych specjałów zapewnia niepowtarzalne doznania – nie tylko smakowe. Jaka jest kondycja turystyki kulinarnej i które regiony zapewniają największe rarytasy?

Aplikacje do restauracji – co i gdzie się sprawdzi?
Większość lokali gastronomicznych można podzielić na konkretne strefy, gdzie realizuje się poszczególne zadania związane z prowadzeniem działalności. Począwszy od magazynu przez kuchnię czy salę a na zewnętrznym ogródku kończąc. W każdym z tych obszarów można liczyć na wsparcie nowych technologii, które usprawniają realizowane procesy. Jakie są ich najważniejsze możliwości?

Szkolenia gastronomiczne – dla kogo oraz czy warto?
Nieustanne podnoszenie kompetencji własnych oraz pozostałych członków gastronomicznej załogi jest coraz istotniejsze. Jak dobierać szkolenia, aby nie marnować czasu? Na których pracownikach warto się skupić i czy w ogóle warto inwestować w tradycyjne szkolenia?

Analiza średniego rachunku – 6 kroków, aby zwiększyć jego wartość
Sukces każdego lokalu w gastronomii tak samo zależy od atrakcyjności oferty, jak i jej sposobu sprzedaży. Wskaźnikiem, z którego każdy restaurator powinien na co dzień korzystać jest średni rachunek. Dzięki tym bezwzględnym danym szybko zweryfikuje trafność decyzji i pracę personelu. Jak obliczać wartość średniego rachunku i wpływać na jego wysokość?

Łańcuch dostaw w restauracji sezonowej
Wydatki na surowce to jeden z najważniejszych kosztów prowadzenia działalności gastronomicznej. Jak zaprojektować własny łańcuch dostaw na czas sezonu i z jakich narzędzi korzystać, aby utrzymać food cost na satysfakcjonującym poziomie?

Podsumowanie największych targów HoReCa 2023
Największe branżowe targi HoReCa już za nami. Tegoroczne spotkania z gośćmi EuroGastro i Smakki to była najlepsza możliwość, aby sprawdzić kondycję całego sektora naszych odbiorców. Czego dowiedzieliśmy się o branży podczas targów i jakie były nasze najnowsze propozycje?