Baza wiedzy - slider

GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Blog o branży gastronomicznej

Jak wypromować ofertę świąteczną w Twojej restauracji?

Jak wypromować Ofertę Świąteczną w swojej restauracji?

Ubiegłoroczne święta przeszły do historii pod znakiem obostrzeń, które ograniczały nie tylko naszą mobilność ale również grono ludzi, w którym mogliśmy się spotykać. W tym samym czasie ograniczono również dostęp do hoteli i restauracji, co dodatkowo pogłębiło kryzys w branży w samej końcówce roku. Wiele jednak wskazuje, że tegoroczne święta uda się wszystkim spędzić w miarę normalnych warunkach. Jak przygotować i wypromować w tym ważnym dla gastronomii okresie noworoczną ofertę i wypromować ją wśród klientów?

Zobacz więcej
Argumenty za wprowadzeniem Beerwall

4 argumenty za wprowadzeniem ściany piwnej w Twoim lokalu

Wyobraź sobie sytuację, że klient wchodzi do Twojego lokalu i bez pomocy obsługi nalewa sobie piwo z kranu, który jest zamontowany na ogólnodostępnej ścianie. Ty zarabiasz, klient cieszy się z szybkości otrzymania zamówienia i możliwości obcowania z nową technologią, a obsługa ma czas zajmować się ważniejszymi rzeczami niż nalewanie złotego trunku. Brzmi ciekawie? Poznaj BeerWall!

Zobacz więcej

Potentaci złotego trunku – polska historia piwa

Piwo jest z nami niemal od zawsze. Pisemne źródła podają informacje o dobrze rozwiniętej tradycji warzenia złotego trunku już w czasach przedchrześcijańskich. Jak to się stało, że właśnie ten napój towarzyszył nam przez wieki i czy zawsze był tak popularny jak dziś?

Zobacz więcej

Delivery Integration System – sprawna obsługa zamówień z Pyszne.pl, Uber Eats i Glovo

Szybkie i sprawne zarządzanie zamówieniami online, które spływają z różnych platform zewnętrznych? Pozwala na to Delivery Integration System. To najnowszy moduł, dzięki któremu z łatwością zintegrujesz swoją gastronomię z portalami oferującymi jedzenie na wynos − Pyszne.pl, Uber Eats i Glovo. DIS znacząco usprawnia procesy obsługi zamówień, dzięki którym delivery staje się proste.

Zobacz więcej
Skuteczne programy lojalnościowe w gastronomii

Skuteczne programy lojalnościowe w gastronomii

Programy lojalnościowe to jedno z najskuteczniejszych narzędzi marketingowych. Według statystyk aż 65 proc. konsumentów korzysta co najmniej z jednego systemu promującego lojalne zakupy. Zainteresowanie programami w okresie pandemii wzrosło o ponad 5 proc. Jakimi systemami posługują się dzisiaj firmy z branży gastronomicznej i które z nich są najbardziej skuteczne?

Zobacz więcej

Koncesja na alkohol w restauracji – ile kosztuje i jak ją uzyskać?

W ostatnim czasie temat koncesji na sprzedaż alkoholu dla restauracji wzbudza wiele wątpliwości, a nawet kontrowersji. Dyskusje pojawiły się już podczas pierwszych obostrzeń i nadal pojawia się wiele kwestii spornych, które warto wyjaśnić. Jak uzyskać koncesję na alkohol? Jaki jest koszt? Czy Każdy może otrzymać koncesję? Gdzie składać dokumenty? Czy chcąc sprzedawać alkohol potrzebujemy koncesji czy zezwolenia?

Zobacz więcej
eurogastro 2021

Podsumowanie targów EuroGastro 2021

To była pierwsza od dawna możliwość spotkania się na targach. Podczas trzech dni spotkań, między 1 a 3 września, udało nam się odbyć wiele rozmów, nawiązać nowe relacje i dopytać o bieżące potrzeby rynku HoReCa.

Zobacz więcej
Dlaczego_warto_wdrozyc_system_zamowien_online_w_restauracji

Dlaczego warto wdrożyć system zamówień online w restauracji?

W czasie ponad półtorarocznej pandemii koronawirusa diametralnie zmienił się cały rynek gastronomiczny. Branża nie utraciła jednak swojego potencjału, który cały czas pozwala jej przetrwać i odrobić straty. Dziś nieocenionym wsparciem są rozwiązania informatyczne, które pozwalają zmaksymalizować zyski przy jednoczesnym odciążeniu personelu.

Zobacz więcej
Rekrutacja pracownika w gastronomii. Krok po kroku.

Rekrutacja pracownika w gastronomii krok po kroku

W postpandemicznej rzeczywistości niemal każdy lokal ma problemy kadrowe. Szczęśliwi są dzisiaj ci restauratorzy, którym udało się utrzymać “stary” zespół. Nie wszyscy pracownicy mogli sobie jednak pozwolić na czekanie i pobieranie wynagrodzenia postojowego. Według danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej w ubiegłym roku z gastronomii odeszło ponad 200 tys. pracowników. Jak dzisiaj wygląda rynek pracy i jak prowadzić rekrutację nowych pracowników?

Zobacz więcej
Historia kawy w Polsce

Historia kawy w Polsce

Napar z palonych ziaren kawowca to dziś najpopularniejszy ciepły napój, po jaki sięgają Polacy. Zanim jednak upowszechnił się do dzisiejszego poziomu – przeszedł przez kilka historycznych okresów, które odznaczały się dostępnością, obróbką i jakością tego cennego źródła kofeiny.

Zobacz więcej