GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Slider

Blog o branży gastronomicznej

Kasa fiskalna a system POS.

Tradycyjna kasa fiskalna a system – co wybrać?

Choć tradycyjne kasy fiskalne w ostatnich latach znacznie uległy modyfikacjom to nadal są urządzeniami, które wykonują bardzo wąski zakres operacji. Alternatywą dla nich są systemy POS, które łącząc kilka urządzeń w jeden system potrafią udoskonalić cały proces zarządzania lokalem gastronomicznym.

Zobacz więcej
Kalendarz 2019

Kalendarz wydarzeń 2019

Za nami intensywny, letni sezon. Wkraczamy w równie pracowite, jesienne tygodnie. Plany na ostatni kwartał tego roku są bardzo ambitne – szczególnie w sferze wydarzeń B2B.

Zobacz więcej
Wydarzenia targowe na rynku B2B

Wydarzenia targowe na rynku B2B (cz.2)

Znaleźliśmy już odpowiednie eventy targowe, ułożyliśmy według nich kalendarz dla pracowników i wstępnie oszacowaliśmy budżet. To znaczy, że jesteśmy na samym początku drogi, która zaprowadzi nas do naszego stoiska w hali wystawowej. Jak wykorzystać swoją szansę i zrealizować założenia, z którymi jedziemy na targi?

Zobacz więcej

Wydarzenia targowe na rynku B2B (cz.1)

Zbliżający się finał wysokiego sezonu to dla wielu przedsiębiorców czas na podsumowania i wyszukanie nowych narzędzi pozwalających rozwinąć przedsiębiorstwo. Pomimo powszechnej cyfryzacji i możliwości natychmiastowego dostępu do ofert setek firm – tylko targi dają możliwość odbycia w ciągu kilku dni licznych i bezpośrednich spotkań w formule B2B.

Zobacz więcej

Organizacja pracy w gastronomii (cz.2)

W Polsce działa ok. 70 tys. lokali gastronomicznych. Szacuje się, że wartość całego rynku HORECA w ubiegłym roku wyniosła blisko 28,6 mld zł., czyli o 6% więcej niż w roku 2017. To dobre wieści dla inwestorów i właścicieli lokali gastronomicznych, ale też przestroga przed rosnącą konkurencją. Jak nie dać się konkurencji i jak organizować pracę, aby utrzymać się na rynku?

Zobacz więcej
Organizacja pracy w gastronomii

Organizacja pracy w gastronomii (cz.1)

Usługa i cykl produkcyjny, jaki realizują lokale gastronomiczne, składa się z kilku etapów. Na każdym z nich powinna się znaleźć możliwie najbardziej kompetentna osoba, która odpowiedzialnie i rzetelnie traktuje swoje obowiązki. Ustalenie ich zakresu jest kluczem do powodzenia całego procesu. Jak dzielić i rozliczać odpowiedzialność? Dlaczego warto ustalić zakres obowiązków i jak przydzielać role?

Zobacz więcej
RODO w restauracji

RODO w restauracji – rok po i rok przed

W maju tego roku minął rok od wejścia w życie rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Wejście w życie rozporządzenia poprzedzały liczne dyskusje i przygotowania. Jak dziś restauratorzy podchodzą do kwestii związanych z RODO i czy czekają nas liczniejsze kontrole?

Zobacz więcej

Alergeny w gastronomii. Warto być wyczulonym (cz.1)

Od kilku lat lekarze alarmują, że wszelkiego rodzaju alergie będą stanowiły jeden z największych problemów medycznych na świecie. Szacuje się, że za ok. 15 lat alergią będzie dotknięty co drugi Europejczyk, a najpoważniejszym problemem będzie alergia pokarmowa, na którą już teraz zapada dwukrotnie więcej osób, niż 10 lat temu.

Zobacz więcej