GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Slider

Blog o branży gastronomicznej

Sposoby na lockdown

Polska branża gastronomiczna już od dziesięciu miesięcy walczy ze skutkami pandemii koronawirusa. Przedsiębiorcom kończą się nie tylko zasoby finansowe, ale także cierpliwość. Wielu z nich wzięło sprawy w swoje ręce, nie zwracając uwagi na ministerialne rozporządzenia. Jak dziś branża walczy z pandemią? Przede wszystkim stanowczo i kreatywnie.

Zobacz więcej

Inspiracje wystroju restauracji. Jakie trendy przeważają?

Rynek gastronomiczny w Polsce od kilku lat rozwija się bardzo dynamicznie, co skłania wielu inwestorów do sprawdzenia swoich sił w tej branży. W ubiegłym roku aż 93% Polaków deklarowało korzystanie z usług gastronomicznych. Rosnąca wciąż konkurencja walczy o konsumentów na wielu frontach, a jednym z nich jest lokalizowanie obiektów gastronomicznych. Jaką strategię przyjąć aby stworzyć miejsce przyjazne, dostępne i popularne?

Zobacz więcej

Jak wybrać odpowiednią lokalizację dla restauracji?

Rynek gastronomiczny w Polsce od kilku lat rozwija się bardzo dynamicznie, co skłania wielu inwestorów do sprawdzenia swoich sił w tej branży. W ubiegłym roku aż 93% Polaków deklarowało korzystanie z usług gastronomicznych. Rosnąca wciąż konkurencja walczy o konsumentów na wielu frontach, a jednym z nich jest lokalizowanie obiektów gastronomicznych. Jaką strategię przyjąć aby stworzyć miejsce przyjazne, dostępne i popularne?

Zobacz więcej

Przestój czy nowe trendy? Branża gastronomiczna w 2020.

Ostatnie lata w polskiej gastronomii to czas oswajania nowych trendów i stabilnego rozwoju. Pierwszy kwartał tego roku przyniósł jednak trzęsienie ziemi, jakiego nikt się nie spodziewał. Mimo rządowych deklaracji i społecznego zaangażowania we wsparcie branży gastronomicznej – nie każdemu uda się przetrwać, ale ci, którzy odzyskają swoich klientów powrócą jeszcze silniejsi.

Zobacz więcej

Jak “poukładać” magazyn w restauracji?

Zarządzanie gospodarką magazynową i inwentaryzacja zasobów, to jedne z ważniejszych a jednak niedocenianych przez restauratorów działań. Co pomaga sprawnie zarządzać zasobami magazynowymi restauracji? Jak wykorzystać narzędzia IT? Jak często prowadzić inwentaryzację?

Zobacz więcej
cloud kitchen

Cloud kitchen – nowy model biznesowy w gastronomii

Wirtualna kuchnia, cloud kitchen lub inaczej kuchnia w chmurze rozwijała się w Polsce jeszcze przed lockdown. Taki rodzaj biznesu to przyszłość tej branży nie tylko ze względu na zaistniałe przeciwności, ale też wygodę i mniejsze koszty. Czym jest cloud kitchen? Jakie ma korzyści biznesowe? Jakie są warunki aby uruchomić wirtualną kuchnię?

Zobacz więcej
oszczędności w gastronomii

Jak obniżyć koszty prowadzenia restauracji?

Zmieniający się rynek, duża konkurencja a w szczególności wydarzenia związane z obostrzeniami podczas pandemii covid-19 skłaniają restauratorów do głębszej analizy kosztów ponoszonych w swoich biznesach. Jak prowadzić restaurację aby bilans zysków i strat był satysfakcjonujący? Jakie działania można wdrożyć aby zaoszczędzić?

Zobacz więcej
stanowisko POS

Podstawowe wyposażenie stanowiska sprzedażowego w restauracji

Kiedy otwierasz restaurację to mnogość niezbędnych sprzętów i narzędzi, które musisz kupić, może przyprawić o zawrót głowy. Każdy lokal gastronomiczny jest inny nie tylko pod kątem charakteru działalności, aranżacji czy oferty, ale jedno jest niezmienne – podstawowe zaplecze i wyposażenie stanowiska sprzedażowego. Jakie jest to podstawowe wyposażenie do obsługi klienta?

Zobacz więcej
fine dining

Fine dining – moda, technika, doświadczenie

Pomimo zamiłowań Polaków do niedrogich i solidnych porcji na talerzu coraz bardziej popularna staje się w naszym kraju wyrafinowana kuchnia fine dining. Wzrasta świadomość i ciekawość ludzi, którzy pragną poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Czym jest fine dining i dla kogo? Jakie są mity dotyczące tej kuchni?

Zobacz więcej

Jak kiosk zwiększa sprzedaż i przyspiesza obsługę?

Lokal gastronomiczny Bartuś w Zieleńcu poszukiwał nowoczesnego systemu gastronomicznego. Rozwiązanie, które dotychczas stosował nie spełniało oczekiwań załogi. Weryfikując dostępne oferty wybrał GASTRO i kioski samoobsługowe. Jakie wyzwanie stało przed nami przy tym wdrożeniu? Jaki był efekt końcowy? Co mówi o nas Klient?

Zobacz więcej
posiłki dla dziecka

Strefa Rodzica – kontroluj posiłki swojego dziecka

Rozpoczęcie roku szkolnego to oprócz typowej wyprawki troska o to co podczas przerw w zajęciach będą jadły dzieci. Zaplanowanie diety leży nie tylko po stronie opiekunów, ale też szkoły czy przedszkola. Jakie rozwiązania pomogą w zarządzaniu posiłkami? Czy są narzędzia, które można wdrożyć aby ułatwić komunikację i planowanie posiłków?

Zobacz więcej
miniPOS w gastronomii

Mobilny POS – czy warto?

Prowadząc gastronomię trzeba stale liczyć się nie tylko z presją czasu, ale także oczekiwaniami, jakie stawiają konsumenci. Rynek HoReCa jest w ciągłej fazie rewolucji, a jedną z najbardziej znaczących jest rewolucja cyfrowa. Jak umiejętnie wykorzystać nowe rozwiązania IT aby rozwinąć działalność?

Zobacz więcej