GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej
Kasy fiskalne i drukarki on-line – odpowiadamy na podstawowe pytania| Uwaga, zmiana terminu!
Z początkiem maja 2019 roku wchodzi w życie ustawa o kasach on-line. Od pierwszego lipca 2020 r. branża gastronomiczna i hotelarska będzie zobowiązana do prowadzenia ewidencji sprzedaży i kwot należnego podatku przy zastosowaniu kas on-line.
Dark kitchen – wirtualne restauracje
Rynek usług gastronomicznych w ostatnich latach przeszedł wiele rewolucji – z technologiczną włącznie. Ze względu na rosnące zainteresowanie konsumentów gotowymi daniami to właśnie one stanowią kluczowy element oferty. Według konsumenckich preferencji ma być przede wszystkim smacznie, szybko i niedrogo. Sprostanie tym warunkom wymaga od przedsiębiorców kreatywności, która czasem zmusza ich do bardzo nieszablonowych rozwiązań.
Dobre praktyki dowozów
Branża gastronomiczna stoi przed ogromnym wyzwaniem. Sytuacja epidemiczna wymaga znacznego dostosowania się i prowadzenia lub uruchomienia sprzedaży posiłków na wynos.
Jak zapewnić klientom bezpieczne dostarczanie posiłków i zminimalizować ryzyko zakażenia COVID-19 pracowników i klientów?
Sprzedaż na wynos – uruchom w Gastro moduły delivery
Branża gastronomiczna znalazła się w bardzo trudnej sytuacji. Wprowadzenie stanu epidemicznego i przeorganizowanie pracy w strefie gastronomicznej nie jest łatwe, dlatego proponujemy nasze wsparcie i pomoc. Skorzystaj z aplikacji lub całego pakietu rozwiązań do obsługi dostaw.
Koronawirus versus gastronomia. Jak nie dać się „powszechnej kwarantannie”?
Zamknięte szkoły, praca zdalna zamiast w biurze i coraz mniej ludzi na ulicach to wynik coraz szybszego rozprzestrzeniania się koronawirusa na świecie. Wprowadzone przepisy przez polski rząd, związane z coraz trudniejszą sytuacją epidemiczną, znacznie wpływają na pracę prawie każdej branży, szczególnie HoReCa. Jak działać podczas zaistniałej „kwarantannie”? W jaki sposób restauracja ma reagować?
Drukarki i kasy on-line
Rozporządzenie Ministra Finansów z kwietnia 2019 r. określa nowe zasady rejestrowania transakcji i ewidencjonowania należnego podatku. Wymiana drukarek i kas on-line rozpoczęła się już z początkiem 2020 roku. Jakie grupy przedsiębiorców dotyczy obowiązek? Jakie są terminy i zasady?
Do restauracji z dzieckiem?
Prawie połowa rodziców, przed skorzystaniem z usług restauracji, zwraca uwagę na jej dostosowanie do potrzeb dzieci. Ten rosnący trend coraz częściej dostrzegają restauratorzy. Co wpływa na to, że restauracja jest atrakcyjna dla rodziców i przyjazna dzieciom?
Zamówienia i sprzedaż online z własnej aplikacji
Prognozy ekonomiczne wskazują, że już niebawem rynek restauracyjny w Europie będzie wart 25 mld dolarów. Dynamiczne tempo rozwoju to zasługa zamówień i sprzedaży online. Łatwiejszy dostęp do oferty restauracji sprawia, że zmieniają się nawyki konsumenckie generując nowe zwyczaje i zwiększając popyt.
Zasady BHP w gastronomii
Rozpoczynając przygodę w gastronomii należy zdawać sobie sprawę z wymagań stawianych przez instytucje. Niezależnie od wielkości biznesu najważniejsze elementy to: zaplecze kuchenne, finanse oraz zasady BHP. A jakie są dokładne wymogi BHP i dlaczego warto je stosować?
Sposoby na kolejki
Klienci stojący w kolejce do złożenia zamówienia i oczekujący na realizację zamówienia przy stoliku często zniechęcają ze skorzystania z oferty lokalu. Brzmi znajomo? Jest kilka sposobów aby zaradzić na taką sytuację i rozładować kolejki!
Portal z menu Twojej restauracji
Zamówienia przez Internet to nie tylko wprowadzenie nowego kanału sprzedaży. Aby odnieść sukces, musisz zadbać też o widoczność swojej oferty. Ten problem rozwiążę program do zarządzania, którym jest portal z menu. Jak przedstawić kartę dań i zdobyć nowych klientów w internecie?
Zero waste w gastronomii
Prawie 30% wyprodukowanej na świecie żywności trafia do kosza. Według ekspertów to dramatyczna sytuacja, które odbija się nie tylko na jakości środowiska ale też na naszym portfelu. Zero waste to moda na ekologiczne rozwiązania, ale również sposób na lepsze zarządzanie restauracją. Jak kierować restauracją zero waste?