GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Slider

Blog o branży gastronomicznej

18 maja otwarcie lokali gastronomicznych

W związku z kolejnymi etapami odmrażania gospodarki znamy już oficjalny termin otwarcia lokali gastronomicznych – 18 maja 2020 roku. W poniedziałek wszystkie zamknięte lokale mogą na nowo zapraszać swoich gości do spożywania posiłków w ulubionych miejscach.

Zobacz więcej

Nowe spojrzenie na zamawianie posiłków

Początek roku 2020 niesie dla branży gastronomicznej wielkie wyzwanie – jak przetrwać w czasie, kiedy restauracje są zamknięte i nie mogą przyjmować gości. Oczywiście, wiele tych biznesów postawiło na sprzedaż posiłków na wynos lub z odbiorem osobistym.

Zobacz więcej

Razem jesteśmy silniejsi

Wprowadzone ograniczone dla firm odbiły się szerokim echem na branży gastronomicznej. Instagram, Facebook, #DalejOtwarte, Gastro Delivery, #PosiłekDlaLekarza, #PosiłekDlaSeniora – na czym polegają te akcje? Dowiedz się więcej.

Zobacz więcej

Powroty do pracy

Obecnie nikt nie jest w stanie przewidzieć jak będzie wyglądała sytuacja branży gastronomicznej po trwającej obecnie epidemii i zamknięciu większości lokali. Dopiero pełne odmrożenie branży i pozwolenie na działalność stacjonarną pomoże w powrocie do normalności. Jak radzić sobie w nowej postepidemicznej rzeczywistości?

Zobacz więcej

Dark kitchen – wirtualne restauracje

Rynek usług gastronomicznych w ostatnich latach przeszedł wiele rewolucji – z technologiczną włącznie. Ze względu na rosnące zainteresowanie konsumentów gotowymi daniami to właśnie one stanowią kluczowy element oferty. Według konsumenckich preferencji ma być przede wszystkim smacznie, szybko i niedrogo. Sprostanie tym warunkom wymaga od przedsiębiorców kreatywności, która czasem zmusza ich do bardzo nieszablonowych rozwiązań.

Zobacz więcej

Dobre praktyki dowozów

Branża gastronomiczna stoi przed ogromnym wyzwaniem. Sytuacja epidemiczna wymaga znacznego dostosowania się i prowadzenia lub uruchomienia sprzedaży posiłków na wynos.
Jak zapewnić klientom bezpieczne dostarczanie posiłków i zminimalizować ryzyko zakażenia COVID-19 pracowników i klientów?

Zobacz więcej
Koronawirus versus gastronomia

Koronawirus versus gastronomia. Jak nie dać się „powszechnej kwarantannie”?

Zamknięte szkoły, praca zdalna zamiast w biurze i coraz mniej ludzi na ulicach to wynik coraz szybszego rozprzestrzeniania się koronawirusa na świecie. Wprowadzone przepisy przez polski rząd, związane z coraz trudniejszą sytuacją epidemiczną, znacznie wpływają na pracę prawie każdej branży, szczególnie HoReCa. Jak działać podczas zaistniałej „kwarantannie”? W jaki sposób restauracja ma reagować?

Zobacz więcej
Kasy i drukarki online

Drukarki i kasy on-line

Rozporządzenie Ministra Finansów z kwietnia 2019 r. określa nowe zasady rejestrowania transakcji i ewidencjonowania należnego podatku. Wymiana drukarek i kas on-line rozpoczęła się już z początkiem 2020 roku. Jakie grupy przedsiębiorców dotyczy obowiązek? Jakie są terminy i zasady?

Zobacz więcej

Do restauracji z dzieckiem?

Prawie połowa rodziców, przed skorzystaniem z usług restauracji, zwraca uwagę na jej dostosowanie do potrzeb dzieci. Ten rosnący trend coraz częściej dostrzegają restauratorzy. Co wpływa na to, że restauracja jest atrakcyjna dla rodziców i przyjazna dzieciom?

Zobacz więcej
zamówienia online

Zamówienia i sprzedaż online z własnej aplikacji

Prognozy ekonomiczne wskazują, że już niebawem rynek restauracyjny w Europie będzie wart 25 mld dolarów. Dynamiczne tempo rozwoju to zasługa zamówień i sprzedaży online. Łatwiejszy dostęp do oferty restauracji sprawia, że zmieniają się nawyki konsumenckie generując nowe zwyczaje i zwiększając popyt.

Zobacz więcej