
GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej

Pomysły na czekadełko – 4 propozycje, które spodobają się Gościom
Czekadełko w ostatnich latach zyskuje na popularności w polskiej gastronomii. Sama idea została zaczerpnięta z finezyjnego podejścia do gotowania i serwowania Gościom preludium do wielkiej uczty przez francuskich szefów kuchni. Jaką funkcję mogą pełnić niewielkie, darmowe przystawki i dlaczego warto je podawać?

Samoobsługa w restauracji. 5 powodów, dla których warto na nią postawić
Po latach eksperymentów samoobsługa nie jest już polem doświadczalnym, a dobrze zorganizowanym działaniem przynoszącym wiele korzyści zarówno przedsiębiorcom jak i klientom. W związku z tym coraz więcej właścicieli gastronomii decyduje się na zastosowanie rozwiązań, które pozwalają na samodzielny wybór i kupno produktów w lokalu. Czy jest to opłacalna opcja?

Jak ograniczyć marnowanie żywności w restauracji?
Marnowanie żywności to duży problem, z którym zmaga się branża gastronomiczna. W szczególności, kiedy wzrastają ceny produktów i stopniowo zwiększana jest świadomość ekologiczna. Co restauratorzy mogą zrobić, aby marnować mniej jedzenia w lokalach, a tym samym nie tracić zysków?

Jak zwiększyć ruch w restauracji? Zadbaj o opinię w Internecie!
Opinia i ocena restauracji to jeden z najważniejszych aspektów skłaniających klientów do odwiedzenia danej lokalizacji. Dzisiejsi klienci najpierw spędzają czas na czytaniu opinii w Internecie, a następnie na ich podstawie oceniają atrakcyjność lokalu. Czas, aby zadbać o opinię, która z pewnością zwiększy ruch w restauracji.

Dobre wino to podstawa – czyli poznaj historię trunku z winogron
Do mięs, deserów, przystawek, lub jako aperitif. Może wzbogacić smak, a nawet zwiększyć apetyt. Wino od setek lat gości na naszych stołach, a dziś popularność tego trunku ciągle rośnie. Dobranie odpowiedniego rodzaju wina do potrawy nie jest proste. Warto zagłębić się w jego historię, rodzaje oraz wiedzę jakie wino wybrać w jakiej sytuacji, aby stało się ono dopełnieniem idealnego posiłku.

Przyczepa food truck czyli gastronomia na kółkach
Przyczepy food truck to częsty widok w publicznych miejscach. Element, który na stałe wpisał się w miejski krajobraz. Mobilne restauracje oferują wiele posiłków, a bardzo często autorskich smaków. Czy warto prowadzić dziś food truck? Czy wystarczy tylko pomysł? Zachęcamy do lektury.

Masz Gastro Klasykę? Przejdź na nGastro i odkryj mnóstwo korzyści
Jak sprawniej zarządzać wszystkimi elementami, na które składa się zarządzanie lokalem? Pomoże w tym system do zarządzania gastronomią, jakim jest Gastro. Jakie są podobieństwa i różnice pomiędzy systemem nGastro, a jego starszą wersją Gastro Klasyką? Dlaczego warto skorzystać z nowych opcji?

Kufel do piwa kuflowi nierówny – czas na przegląd szkła
Tak jak degustacja napojów zależy od sposobu ich podania, tak smak i aromat piwa zależy od szkła w jakie je wlejemy. Rodzajów kufli do piwa i szkła jest wiele, jednak które jest odpowiednie? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w naszym wpisie.

Jak przygotować ofertę happy hours?
Happy hours to świetna i niezawodna szansa na zwiększenie ruchu w lokalu. Można je ustawić o dowolnej porze − kawa do śniadania za złotówkę, lunch za określoną kwotę czy cena butelki dobrego wina do kolacji pomniejszona o wybrany procent. Jak przygotować ofertę, która zachęci do odwiedzin lokalu stałych klientów i przyciągnie nowych?

Cafe 15 – urokliwa restauracja w budynku starej stacji kolejowej
Lokal w starej stacji kolejowej? – Tak! Wyjątkowa industrialna lokalizacja, która została odnowiona i zagospodarowana na Cafe 15 w Lubaszu. Niespotykany klimat, oszałamiająco pyszne domowe przepisy to tylko wstęp do pięknej historii, którą trzeba poznać.

Językowe wyzwania w gastronomii
Bruschetta, foie gras czy fajita to tylko niektóre przykłady językowych zapożyczeń, które często można często znaleźć w menu polskich restauracji. Nasz język jest podatny na zagraniczne słownictwo, które sami chętnie stosujemy. Nieumiejętna wymowa lub nieznane znaczenie są jednak w stanie zawstydzić nawet najbardziej doświadczonego kelnera. Jakie zapożyczenia są obecnie najpopularniejsze w polskiej gastronomii i gdzie szukać wzorcowej wymowy językowych łamańców?

EuroGastro & WorldHotel 2022 – kolejna edycja targów za nami
Jak co roku nie mogło nas zabraknąć na największych targach gastronomiczno-hotelowych w Polsce EuroGastro & WorldHotel! W dniach 17-19 maja w PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie pod Warszawą, prezentowaliśmy nasze innowacyjne rozwiązania usprawniające codzienną pracę w gastronomii. To były trzy intensywne dni pełne efektywnych spotkań i niesamowitych wrażeń. Relację z wydarzenia przedstawiamy w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!