GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej

Jak usprawnić obsługę w nowej rzeczywistości?
W tym tygodniu na nowo mogą otwierać się lokale gastronomiczne. Nowe warunki niosą jednak wiele ograniczeń i wymagań dla branży gastronomicznej. Większe odległości między Gośćmi, środki dezynfekcyjne czy limit osób w lokalu – to wszystko wyzwania, do których trzeba się dostosować. Poznaj rozwiązania, które Ci w tym pomogą.

18 maja otwarcie lokali gastronomicznych
W związku z kolejnymi etapami odmrażania gospodarki znamy już oficjalny termin otwarcia lokali gastronomicznych – 18 maja 2020 roku. W poniedziałek wszystkie zamknięte lokale mogą na nowo zapraszać swoich gości do spożywania posiłków w ulubionych miejscach.

Nowe spojrzenie na zamawianie posiłków
Początek roku 2020 niesie dla branży gastronomicznej wielkie wyzwanie – jak przetrwać w czasie, kiedy restauracje są zamknięte i nie mogą przyjmować gości. Oczywiście, wiele tych biznesów postawiło na sprzedaż posiłków na wynos lub z odbiorem osobistym.

Razem jesteśmy silniejsi
Wprowadzone ograniczone dla firm odbiły się szerokim echem na branży gastronomicznej. Instagram, Facebook, #DalejOtwarte, Gastro Delivery, #PosiłekDlaLekarza, #PosiłekDlaSeniora – na czym polegają te akcje? Dowiedz się więcej.

Powroty do pracy
Obecnie nikt nie jest w stanie przewidzieć jak będzie wyglądała sytuacja branży gastronomicznej po trwającej obecnie epidemii i zamknięciu większości lokali. Dopiero pełne odmrożenie branży i pozwolenie na działalność stacjonarną pomoże w powrocie do normalności. Jak radzić sobie w nowej postepidemicznej rzeczywistości?

Kasy fiskalne i drukarki on-line – odpowiadamy na podstawowe pytania| Uwaga, zmiana terminu!
Z początkiem maja 2019 roku wchodzi w życie ustawa o kasach on-line. Od pierwszego lipca 2020 r. branża gastronomiczna i hotelarska będzie zobowiązana do prowadzenia ewidencji sprzedaży i kwot należnego podatku przy zastosowaniu kas on-line.

Dark kitchen – wirtualne restauracje
Rynek usług gastronomicznych w ostatnich latach przeszedł wiele rewolucji – z technologiczną włącznie. Ze względu na rosnące zainteresowanie konsumentów gotowymi daniami to właśnie one stanowią kluczowy element oferty. Według konsumenckich preferencji ma być przede wszystkim smacznie, szybko i niedrogo. Sprostanie tym warunkom wymaga od przedsiębiorców kreatywności, która czasem zmusza ich do bardzo nieszablonowych rozwiązań.

Dobre praktyki dowozów
Branża gastronomiczna stoi przed ogromnym wyzwaniem. Sytuacja epidemiczna wymaga znacznego dostosowania się i prowadzenia lub uruchomienia sprzedaży posiłków na wynos.
Jak zapewnić klientom bezpieczne dostarczanie posiłków i zminimalizować ryzyko zakażenia COVID-19 pracowników i klientów?

Sprzedaż na wynos – uruchom w Gastro moduły delivery
Branża gastronomiczna znalazła się w bardzo trudnej sytuacji. Wprowadzenie stanu epidemicznego i przeorganizowanie pracy w strefie gastronomicznej nie jest łatwe, dlatego proponujemy nasze wsparcie i pomoc. Skorzystaj z aplikacji lub całego pakietu rozwiązań do obsługi dostaw.

Koronawirus versus gastronomia. Jak nie dać się „powszechnej kwarantannie”?
Zamknięte szkoły, praca zdalna zamiast w biurze i coraz mniej ludzi na ulicach to wynik coraz szybszego rozprzestrzeniania się koronawirusa na świecie. Wprowadzone przepisy przez polski rząd, związane z coraz trudniejszą sytuacją epidemiczną, znacznie wpływają na pracę prawie każdej branży, szczególnie HoReCa. Jak działać podczas zaistniałej „kwarantannie”? W jaki sposób restauracja ma reagować?

Drukarki i kasy on-line
Rozporządzenie Ministra Finansów z kwietnia 2019 r. określa nowe zasady rejestrowania transakcji i ewidencjonowania należnego podatku. Wymiana drukarek i kas on-line rozpoczęła się już z początkiem 2020 roku. Jakie grupy przedsiębiorców dotyczy obowiązek? Jakie są terminy i zasady?

Do restauracji z dzieckiem?
Prawie połowa rodziców, przed skorzystaniem z usług restauracji, zwraca uwagę na jej dostosowanie do potrzeb dzieci. Ten rosnący trend coraz częściej dostrzegają restauratorzy. Co wpływa na to, że restauracja jest atrakcyjna dla rodziców i przyjazna dzieciom?