
GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej

5 porad jak zwielokrotnić sprzedaż jedzenia online
Dostawy w gastronomii to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów tej branży. Tylko w ubiegłym roku jego wartość wzrosła o 14,9 proc. do 9,5 mld zł. Na tak dynamiczny wzrost wpływ mają zarówno nowe nawyki konsumentów, jak i technologie, które upraszczają proces obsługi zamówień. Jak zwiększyć sprzedaż dań z dostawą i wyeliminować wysokie koszty operacyjne?

Dobre zarządzanie restauracją – sprawdź 5 praktycznych wskazówek
Zarządzanie restauracją może być sporym wyzwaniem. Wymaga to bowiem holistycznego spojrzenia na każdy obszar działalności: od monitorowania statusu zasobów i finansów, przez kontrolę personelu, aż po obsługę klienta i trzymanie się planów rozwojowych. Innymi słowy: należy nie tylko patrzeć na całokształt biznesu, ale trzeba także skupić się na detalach. Poznaj 5 dobrych praktyk, które pomogą Ci skuteczniej zarządzać restauracją.

Przyciągnij Gości do restauracji – bądź widoczny w Google Maps
Google Maps to jedna z najważniejszych aplikacji firmy założonej przez Larrego Pagea. W ostatniej dekadzie popularny nawigator wskazujący drogę do wybranego celu stał się również ważnym narzędziem opiniotwórczym oraz polecającym miejsca, które warto odwiedzić w okolicy. Czy gastronomia może się obejść bez własnego profilu w mapach Googla i jak zoptymalizować wpis, aby przyciągał nowych Gości?

Jak zwiększyć zyski w restauracji? Poznaj moduł promocji!
Paradygmatem prowadzenia restauracji jest kontemplacja jak zwiększyć zysk z jej prowadzenia. Wiele pomysłów pojawiających się przez lata działalności obiektów, pokazywały, że są bardziej skuteczne i te nieskuteczne sposoby. Jednym ze skutecznych sposobów od zawsze były promocje i rabaty. Jak nimi dobrze zarządzać? Gdzie poznać ich rodzaje i możliwości? Już teraz możesz zagłębić się w świat tego narzędzia.

Pomysły na czekadełko – 4 propozycje, które spodobają się Gościom
Czekadełko w ostatnich latach zyskuje na popularności w polskiej gastronomii. Sama idea została zaczerpnięta z finezyjnego podejścia do gotowania i serwowania Gościom preludium do wielkiej uczty przez francuskich szefów kuchni. Jaką funkcję mogą pełnić niewielkie, darmowe przystawki i dlaczego warto je podawać?

Samoobsługa w restauracji. 5 powodów, dla których warto na nią postawić
Po latach eksperymentów samoobsługa nie jest już polem doświadczalnym, a dobrze zorganizowanym działaniem przynoszącym wiele korzyści zarówno przedsiębiorcom jak i klientom. W związku z tym coraz więcej właścicieli gastronomii decyduje się na zastosowanie rozwiązań, które pozwalają na samodzielny wybór i kupno produktów w lokalu. Czy jest to opłacalna opcja?

Jak ograniczyć marnowanie żywności w restauracji?
Marnowanie żywności to duży problem, z którym zmaga się branża gastronomiczna. W szczególności, kiedy wzrastają ceny produktów i stopniowo zwiększana jest świadomość ekologiczna. Co restauratorzy mogą zrobić, aby marnować mniej jedzenia w lokalach, a tym samym nie tracić zysków?

Jak zwiększyć ruch w restauracji? Zadbaj o opinię w Internecie!
Opinia i ocena restauracji to jeden z najważniejszych aspektów skłaniających klientów do odwiedzenia danej lokalizacji. Dzisiejsi klienci najpierw spędzają czas na czytaniu opinii w Internecie, a następnie na ich podstawie oceniają atrakcyjność lokalu. Czas, aby zadbać o opinię, która z pewnością zwiększy ruch w restauracji.

Dobre wino to podstawa – czyli poznaj historię trunku z winogron
Do mięs, deserów, przystawek, lub jako aperitif. Może wzbogacić smak, a nawet zwiększyć apetyt. Wino od setek lat gości na naszych stołach, a dziś popularność tego trunku ciągle rośnie. Dobranie odpowiedniego rodzaju wina do potrawy nie jest proste. Warto zagłębić się w jego historię, rodzaje oraz wiedzę jakie wino wybrać w jakiej sytuacji, aby stało się ono dopełnieniem idealnego posiłku.

Przyczepa food truck czyli gastronomia na kółkach
Przyczepy food truck to częsty widok w publicznych miejscach. Element, który na stałe wpisał się w miejski krajobraz. Mobilne restauracje oferują wiele posiłków, a bardzo często autorskich smaków. Czy warto prowadzić dziś food truck? Czy wystarczy tylko pomysł? Zachęcamy do lektury.

Masz Gastro Klasykę? Przejdź na nGastro i odkryj mnóstwo korzyści
Jak sprawniej zarządzać wszystkimi elementami, na które składa się zarządzanie lokalem? Pomoże w tym system do zarządzania gastronomią, jakim jest Gastro. Jakie są podobieństwa i różnice pomiędzy systemem nGastro, a jego starszą wersją Gastro Klasyką? Dlaczego warto skorzystać z nowych opcji?

Kufel do piwa kuflowi nierówny – czas na przegląd szkła
Tak jak degustacja napojów zależy od sposobu ich podania, tak smak i aromat piwa zależy od szkła w jakie je wlejemy. Rodzajów kufli do piwa i szkła jest wiele, jednak które jest odpowiednie? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w naszym wpisie.