Baza wiedzy - slider

GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Blog o branży gastronomicznej

otworzyć pizzerię

Czy warto otworzyć pizzerię? Czy to dobry pomysł na biznes?

Polacy pizzę znają od wieków, ale dopiero w ciągu ostatnich dwóch dekad stała się tak popularna. Według wszystkich rankingów to właśnie ta zagraniczna potrawa cieszy się największą popularnością w polskiej gastronomii. Czy w tym sektorze jest jeszcze coś nowego do zaoferowania i czy rynek potrzebuje ewolucji?

Zobacz więcej
historia cydru

Historia cydru – sprawdź dzieje jabłkowego trunku

Alkoholowy napój z przefermentowanego soku jabłkowego to wciąż niespełniony potencjał polskiej gospodarki. Jest mocnym konkurentem wina i piwa, a pod względem właściwości odżywczych przewyższa oba popularne trunki. W Europie jest znany od wieków, ale w Polsce odnalazł się stosunkowo późno i nadal czeka na swoją szansę, żeby podbić gusta smakowe Polaków. Jaka jest jego historia i czy ma szansę stać się powszechnym napojem, który będzie rywalizował np. z piwem?

Zobacz więcej
Negatywna opinia o restauracji

Negatywna opinia o restauracji? Radzimy jak odpowiadać

Komunikacja marketingowa to bardzo ważny element prowadzenia działalności gospodarczej. To nie tylko slogany reklamowe i hasła promocyjne, ale także nasz codzienny kontakt z klientami. Jak poradzić sobie z negatywnymi opiniami i jak stworzyć własny model komunikacji, który będzie pozytywnie oceniany przez klientów?

Zobacz więcej

5 porad jak zwielokrotnić sprzedaż jedzenia online

Dostawy w gastronomii to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów tej branży. Tylko w ubiegłym roku jego wartość wzrosła o 14,9 proc. do 9,5 mld zł. Na tak dynamiczny wzrost wpływ mają zarówno nowe nawyki konsumentów, jak i technologie, które upraszczają proces obsługi zamówień. Jak zwiększyć sprzedaż dań z dostawą i wyeliminować wysokie koszty operacyjne?

Zobacz więcej
Dobre zarządzanie restauracją

Dobre zarządzanie restauracją – sprawdź 5 praktycznych wskazówek

Zarządzanie restauracją może być sporym wyzwaniem. Wymaga to bowiem holistycznego spojrzenia na każdy obszar działalności: od monitorowania statusu zasobów i finansów, przez kontrolę personelu, aż po obsługę klienta i trzymanie się planów rozwojowych. Innymi słowy: należy nie tylko patrzeć na całokształt biznesu, ale trzeba także skupić się na detalach. Poznaj 5 dobrych praktyk, które pomogą Ci skuteczniej zarządzać restauracją. 

Zobacz więcej

Przyciągnij Gości do restauracji – bądź widoczny w Google Maps

Google Maps to jedna z najważniejszych aplikacji firmy założonej przez Larrego Pagea. W ostatniej dekadzie popularny nawigator wskazujący drogę do wybranego celu stał się również ważnym narzędziem opiniotwórczym oraz polecającym miejsca, które warto odwiedzić w okolicy. Czy gastronomia może się obejść bez własnego profilu w mapach Googla i jak zoptymalizować wpis, aby przyciągał nowych Gości?

Zobacz więcej

Jak zwiększyć zyski w restauracji? Poznaj moduł promocji!

Paradygmatem prowadzenia restauracji jest kontemplacja jak zwiększyć zysk z jej prowadzenia. Wiele pomysłów pojawiających się przez lata działalności obiektów, pokazywały, że są bardziej skuteczne i te nieskuteczne sposoby. Jednym ze skutecznych sposobów od zawsze były promocje i rabaty. Jak nimi dobrze zarządzać? Gdzie poznać ich rodzaje i możliwości? Już teraz możesz zagłębić się w świat tego narzędzia.

Zobacz więcej

Samoobsługa w restauracji. 5 powodów, dla których warto na nią postawić

Po latach eksperymentów samoobsługa nie jest już polem doświadczalnym, a dobrze zorganizowanym działaniem przynoszącym wiele korzyści zarówno przedsiębiorcom jak i klientom. W związku z tym coraz więcej właścicieli gastronomii decyduje się na zastosowanie rozwiązań, które pozwalają na samodzielny wybór i kupno produktów w lokalu. Czy jest to opłacalna opcja?

Zobacz więcej
marnowanie żywności w restauracji

Jak ograniczyć marnowanie żywności w restauracji?

Marnowanie żywności to duży problem, z którym zmaga się branża gastronomiczna. W szczególności, kiedy wzrastają ceny produktów i stopniowo zwiększana jest świadomość ekologiczna. Co restauratorzy mogą zrobić, aby marnować mniej jedzenia w lokalach, a tym samym nie tracić zysków?

Zobacz więcej