GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Slider

Blog o branży gastronomicznej

Wyposażenie w restauracji – co jest potrzebne?

Wyposażenie w restauracji – co jest potrzebne

Restauracje różnią się między sobą specyfiką serwowanych dań — niektóre stawiają na potrawy regionalne, kuchnię włoską lub żywność orientalną, podczas gdy inne skłaniają się ku bardziej uniwersalnemu menu. Bez jakiego wyposażenia nie obędzie się żadna restauracja?

Zobacz więcej
6 nietypowych pomysłów na restaurację

6 nietypowych pomysłów na restaurację

Czy w dzisiejszych czasach można jeszcze zaskoczyć klienta w gastronomii? W dzisiejszym artykule na 6 przykładach pokażemy Ci, że pomysłów na restaurację jest wiele i nie trzeba oferować posiłku w przestworzach, by przyciągnąć klienta. Jednak czy wszystkie sprawdzą się na naszym rodzimym rynku?

Zobacz więcej

Aromamarketing – marketing zapachowy w Twojej restauracji

Wyjątkowe jedzenie to nie tylko niezapomniany smak lub kompozycja ciesząca oczy – to także niezwykły aromat, który na długo pozostaje w pamięci. To właśnie zapach jest jednym z czynników, który wpływa na podejmowanie decyzji. To, czy poprosimy o stolik w danym lokalu lub jakie danie zamówimy, zależne jest właśnie od aromatu, jaki roztacza się w restauracji.

Zobacz więcej

Otwarcie Cafe Równik już za nami!

22 czerwca 2018 roku mieliśmy okazję brać udział we wspaniałym wydarzeniu – otwarciu Cafe Równik we Wrocławiu. Czemu jest to dla nas niezwykły event? Ponieważ, w niewielkim stopniu, również my przyczyniliśmy się do powstania tego wyjątkowego miejsca.

Zobacz więcej

Dress code w gastronomii

Aby odnieść na tym polu sukces, należy zwrócić uwagę na wszystkie detale, w tym na strój kelnera i kelnerki. Jaki obowiązuje dress code w gastronomii? Jak powinna być ubrana obsługa kelnerska? Czy ubiór kucharza też ma swój dress code?

Zobacz więcej

Menu w gastronomii

W Internecie wizytówką dla każdej firmy jest strona internetowa, dla artysty tym samym odpowiednikiem są jego prace. W przypadku restauracji wizytówką jest karta menu. W jaki sposób stworzyć idealne menu w gastronomii? W dzisiejszym artykule odpowiemy na to pytanie.

Zobacz więcej
RODO w gastronomii

RODO w gastronomii

Pod koniec maja wejdą w życie nowe regulacje, które wprowadzają duże zmiany w zakresie przetwarzania danych osobowych. Jak nowe przepisy odbiją się na branży gastronomicznej? Czy dotyczą jej w dużym stopniu? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, jak RODO zmieni oblicze gastronomii.

Zobacz więcej

Program do zamówień, jaki wybrać i jak działa?

Wybierając dla swojej firmy określonego rodzaju program do zamówień można liczyć na poprawę jakości obsługi, skrócenie czasu oczekiwania na posiłki, zwiększenie efektywności pracy całego zespołu: kucharzy, kelnerów, obsługi dodatkowej. Jak więc można wdrożyć taki program, czym się on charakteryzuje i co można wybrać?

Zobacz więcej

Program Gastro Szef – kontrola Twojego lokalu

Prowadzenie lokalu gastronomicznego bez względu na jego wielkość nie jest łatwe. Zmieniające się co rusz stany magazynowe, różne wykorzystanie produktów przez kolejnych kucharzy, czy sezonowe zmiany menu mogą przyprawiać o zawrót głowy. Zobacz, jak kontrolować swój lokal.

Zobacz więcej