
GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej

Dlaczego warto wdrożyć system zamówień online w restauracji?
W czasie ponad półtorarocznej pandemii koronawirusa diametralnie zmienił się cały rynek gastronomiczny. Branża nie utraciła jednak swojego potencjału, który cały czas pozwala jej przetrwać i odrobić straty. Dziś nieocenionym wsparciem są rozwiązania informatyczne, które pozwalają zmaksymalizować zyski przy jednoczesnym odciążeniu personelu.

Rekrutacja pracownika w gastronomii krok po kroku
W postpandemicznej rzeczywistości niemal każdy lokal ma problemy kadrowe. Szczęśliwi są dzisiaj ci restauratorzy, którym udało się utrzymać “stary” zespół. Nie wszyscy pracownicy mogli sobie jednak pozwolić na czekanie i pobieranie wynagrodzenia postojowego. Według danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej w ubiegłym roku z gastronomii odeszło ponad 200 tys. pracowników. Jak dzisiaj wygląda rynek pracy i jak prowadzić rekrutację nowych pracowników?

Historia kawy w Polsce
Napar z palonych ziaren kawowca to dziś najpopularniejszy ciepły napój, po jaki sięgają Polacy. Zanim jednak upowszechnił się do dzisiejszego poziomu – przeszedł przez kilka historycznych okresów, które odznaczały się dostępnością, obróbką i jakością tego cennego źródła kofeiny.

Dlaczego restauracje upadają?
Zastanawiasz się dlaczego restauracje upadają? Jeśli planujesz rozpoczęcie biznesu w branży gastronomicznej warto unikać tych 4 błędów.

Promowanie restauracji na Facebooku
Promowanie restauracji na Facebooku wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowaną czynnością. Dlatego dla wielu restauracji okazał się świetnym pomysłem na dotarcie do klientów – tych potencjalnych i stałych. Odpowiednia stała komunikacja jest kluczem do sukcesu. W tym artykule podpowiadamy co publikować, aby wypromować restaurację na tej platformie społecznościowej.

Jak urządzić ogródek restauracyjny?
Ogródek restauracyjny jest dobrym sposobem na przyciągnięcie potencjalnych klientów do lokalu. Poznaj wskazówki jak urządzić takie miejsce.

BDO w gastronomii – 6 najważniejszych czynności do wykonania
BDO to skrót od Bazy Danych o Produktach i gospodarce odpadami. Dokładniej jest to rejestr, w którym gromadzone są informacje o odpadach. Podmioty gospodarki odpadami prowadzą ewidencję i jednocześnie za pośrednictwem tego systemu składają sprawozdania. Co ważne, jest to jedyna możliwość wypełnienia tych obowiązków. A bez rejestracji w BDO niemożliwe będzie przekazanie odpadów czy rozliczenie opłaty produktowej.

Jak poradzić sobie z brakiem rąk do pracy w gastronomii?
Sytuacja kadrowa w branży gastronomicznej w całej Polsce jest teraz dość poważna. Kolejne lockdowny i przekładanie otwarcia restauracji, sprawiły, że wiele osób pracujących w branży gastronomicznej musiało się przebranżowić. Niewątpliwie, praca w gastronomii stała się zbyt niepewna, a teraz brakuje rąk do pracy. Jak właściciele lokali mogą sobie z tym radzić?

Kontrola Sanepidu 2021 – jak się przygotować?
Kontrole sanepidu są nieuniknione w branży gastronomicznej. Taka inspekcja wiąże się z dużym stresem, bo od jej przebiegu zależy dalsza działalność lokalu. Zatem warto się do niej rzetelnie przygotować. To zapewni nie tylko bezpieczeństwo firmie, ale także i przede wszystkim klientom.

Jak Gastro dla Szkół pomaga w nauce?
Szkoły gastronomiczne od wielu lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów wybierających swój przyszły zawód. W większości województw to drugi, najczęściej wybierany kierunek po profilach informatycznych. Aby podnieść jakość kształcenia zaoferowaliśmy szkołom program „Gastro dla Szkół”, znacząco obniżający koszt uruchomienia w pełni funkcjonalnego oprogramowania w szkole.

POS Display – sprzedawaj więcej dzięki wyświetlaczom dla klientów!
Ustępująca pandemia powoli pozwala wracać do normalności, o jakiej już zdążyliśmy nieco zapomnieć. Sprawdzają się przede wszystkim prognozy analityków rynku gastronomicznego, które mówią, że wyhamowana przez pandemię rozwijająca się od lat gastronomia – będzie najszybciej odtwarzającą się branżą. Jak wykorzystać szansę na odpracowanie strat i zmaksymalizować zysk w czasie wzmożonego popytu?

Inwentaryzacja w gastronomii w jednym palcu? Mobilny system ICS
Zarządzanie zapasami i bieżącym stanem magazynowym to kluczowe zadanie dla każdej gastronomii. Kontrolna nad zgromadzonymi zasobami zazwyczaj jest czasochłonnym i żmudnym zajęciem, ale analizując późniejsze raporty uświadamiamy sobie – dlaczego warto to robić. Czy można zoptymalizować ten proces i uprościć procedury dystrybucji magazynowej w gastronomii?