GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej

Slider

Blog o branży gastronomicznej

5 sposobów na zwiększenie przychodu restauracji

O sukcesie restauracji decyduje wiele czynników. Dobra lokalizacja, smaczne jedzenie, niebanalny wystrój i chwytliwa nazwa mogą sprawić, że lokal będzie chętnie odwiedzany. Jednak nawet najlepiej usytuowana restauracja z najlepszą kuchnią i obsługą nie osiągnie sukcesu finansowego, jeśli nie będzie odpowiednio zarządzana.

Zobacz więcej
Sezon ogródkowy – jak przygotować swoją restaurację?

Sezon ogródkowy – jak przygotować swoją restaurację?

Wiosna za pasem. Już wkrótce pogoda pozwoli na wystawienie ogródków przed lokale. Ulice znowu zaczną tętnić życiem, a w restauracjach pojawi się więcej gości. Amatorów jedzenia i picia na świeżym powietrzu na pewno nie zabraknie. Należy zatem odpowiednio przygotować się do obsługi zwiększonej liczby gości.

Zobacz więcej

Jak najlepiej wykorzystać KDS Order Number? 5 najlepszych zastosowań.

Każdy z nas zna numerkowy system zarządzania kolejką. Numerki jasno określają, kto może w danym momencie skorzystać z usługi – bez konfliktów i kombinatorstwa. Wprowadzenie tego systemu wyeliminowało problem wpychania się w kolejkę i znacznie usprawniło proces obsługi klientów. Okazuje się jednak, że to znane z urzędów, dziekanatów i służby zdrowia rozwiązanie świetnie sprawdza się także w gastronomii.

Zobacz więcej
Kontrola kelnerów – 6 najważniejszych obszarów (cz. 2)

Kontrola kelnerów – 6 najważniejszych obszarów (cz. 2)

Nadużycia ze strony personelu to codzienność każdej restauracji. Istnieją jednak narzędzia, dzięki którym można to zjawisko zminimalizować. W poprzedniej części artykułu przedstawiliśmy 3 rodzaje najbardziej popularnych nieuczciwych praktyk kelnerskich. Czas na zestawienie kolejnych grzechów obsługi lokalu…

Zobacz więcej

6-krotnie lepsza obsługa gości z POS

Fiskalizacja paragonów to obowiązek narzucony przez ustawodawcę na wszystkich przedsiębiorców. Wstukiwanie w restauracji zamówień na tradycyjnej kasie fiskalnej to jednak przeżytek – jest czasochłonne, niesie duże ryzyko pomyłek i uniemożliwia klarowne rozliczanie płatności i rabatów. System POS ułatwia i przyspiesza pracę kelnerów i jednocześnie pozwala nie narażać się skarbówce.

Zobacz więcej

Kontrola obsługi kelnerskiej w restauracji – 6 obszarów (cz. 1)

Sala wypełniona po brzegi, ogródek tętniący życiem, klienci zadowoleni, brak nieprzewidzianych wydatków, a jednak po całym dniu w kasie jest mniej niż można by się spodziewać. Dlaczego większa sprzedaż nie zawsze oznacza większy zarobek? Za niskie ceny, zbyt wysoki food cost, za niska marża na napojach… a może po prostu nieuczciwy personel? Sprawdź, czy odpowiednio kontrolujesz swoich pracowników.

Zobacz więcej