GASTROPORADNIK
wpisy blogowe, które podpowiedzą Ci jak zwiększyć
efektywność biznesu w branży gastronomicznej
Blog o branży gastronomicznej
Rynek delivery w Polsce. Jaki model dostaw wybrać?
Rynek dostaw w czasie pandemii uratował znaczną część branży gastronomicznej. W czasach ograniczonego dostępu do lokali to właśnie dowożenie klientom gotowych posiłków podtrzymywało relację i generowało niezbędny zysk. Dziś branża delivery wydaje się być w szczytowej formie. Świadczy o tym choćby fakt, że liczba restauracji, które nie dowożą jedzenia stale topnieje. Jak usprawnić dostawy jedzenia? Jaki model restauratorzy wybierają najczęściej? Czy faktycznie outsourcing to jedyne słuszne rozwiązanie?
Jak efektywnie zarządzać hotelem z restauracją? Sprawdź systemy Gastro i CHART
Jeśli prowadzisz obiekt hotelowo-gastronomiczny to z pewnością wiesz, że zarządzanie tego typu działalnością nie jest proste. Różnorodność oczekiwań i potrzeb klientów, a także ich sprawna obsługa mogą być problematyczne. Z pomocą przychodzi do Ciebie system Gastro współpracujący z systemem hotelowym CHART.
Integracja kasy i terminala − bezpieczeństwo i komfort sprzedaży
Jedną z najważniejszych konfiguracji jest obecnie integracja terminali płatniczych z systemami kasowymi, która niebawem stanie się powszechnym obowiązkiem. Dlaczego już teraz warto połączyć urządzenia i stworzyć zamknięty obieg fiskalny?
Poznaj Lorda Jack’a w sercu rzeszowskiego rynku
Wyjątkowe miejsce na mapie Rzeszowa, które znacznie odróżnia się od innych lokali. W pierwszym skojarzeniu idealne dla osób, które lubią dobrą whisky i podróż motocyklem w nieznane. Czy to jednak oznacza, że rodzina z małymi dziećmi nie ma tam czego szukać? Zdecydowanie nie. Skąd taki wniosek dowiecie się z dzisiejszego artykułu.
Jak wypromować Ofertę Świąteczną w swojej restauracji?
Ubiegłoroczne święta przeszły do historii pod znakiem obostrzeń, które ograniczały nie tylko naszą mobilność ale również grono ludzi, w którym mogliśmy się spotykać. W tym samym czasie ograniczono również dostęp do hoteli i restauracji, co dodatkowo pogłębiło kryzys w branży w samej końcówce roku. Wiele jednak wskazuje, że tegoroczne święta uda się wszystkim spędzić w miarę normalnych warunkach. Jak przygotować i wypromować w tym ważnym dla gastronomii okresie noworoczną ofertę i wypromować ją wśród klientów?
4 argumenty za wprowadzeniem ściany piwnej w Twoim lokalu
Wyobraź sobie sytuację, że klient wchodzi do Twojego lokalu i bez pomocy obsługi nalewa sobie piwo z kranu, który jest zamontowany na ogólnodostępnej ścianie. Ty zarabiasz, klient cieszy się z szybkości otrzymania zamówienia i możliwości obcowania z nową technologią, a obsługa ma czas zajmować się ważniejszymi rzeczami niż nalewanie złotego trunku. Brzmi ciekawie? Poznaj BeerWall!
Potentaci złotego trunku – polska historia piwa
Piwo jest z nami niemal od zawsze. Pisemne źródła podają informacje o dobrze rozwiniętej tradycji warzenia złotego trunku już w czasach przedchrześcijańskich. Jak to się stało, że właśnie ten napój towarzyszył nam przez wieki i czy zawsze był tak popularny jak dziś?
Delivery Integration Service – sprawna obsługa zamówień z Pyszne.pl, Uber Eats i Glovo
Szybkie i sprawne zarządzanie zamówieniami online, które spływają z różnych platform zewnętrznych? Pozwala na to Delivery Integration Service. To najnowszy moduł, dzięki któremu z łatwością zintegrujesz swoją gastronomię z portalami oferującymi jedzenie na wynos − Pyszne.pl, Uber Eats i Glovo. DIS znacząco usprawnia procesy obsługi zamówień, dzięki którym delivery staje się proste.
Skuteczne programy lojalnościowe w gastronomii
Programy lojalnościowe to jedno z najskuteczniejszych narzędzi marketingowych. Według statystyk aż 65 proc. konsumentów korzysta co najmniej z jednego systemu promującego lojalne zakupy. Zainteresowanie programami w okresie pandemii wzrosło o ponad 5 proc. Jakimi systemami posługują się dzisiaj firmy z branży gastronomicznej i które z nich są najbardziej skuteczne?
Leasing dla gastronomii – wszystko co powinieneś o nim wiedzieć
Leasing dla gastronomii gwarantuje oczywistą zaletę dla każdego właściciela lokalu gastronomicznego – pozwala Ci zainwestować bez jednoczesnego wydawania gotówki. Czy jednak dokładnie wiesz co można leasingować? Dla kogo jest przeznaczony leasing? Jakie korzyści zapewnia i dlaczego warto rozważyć te opcję?
Koncesja na alkohol w restauracji – ile kosztuje i jak ją uzyskać?
W ostatnim czasie temat koncesji na sprzedaż alkoholu dla restauracji wzbudza wiele wątpliwości, a nawet kontrowersji. Dyskusje pojawiły się już podczas pierwszych obostrzeń i nadal pojawia się wiele kwestii spornych, które warto wyjaśnić. Jak uzyskać koncesję na alkohol? Jaki jest koszt? Czy Każdy może otrzymać koncesję? Gdzie składać dokumenty? Czy chcąc sprzedawać alkohol potrzebujemy koncesji czy zezwolenia?
Podsumowanie targów EuroGastro 2021
To była pierwsza od dawna możliwość spotkania się na targach. Podczas trzech dni spotkań, między 1 a 3 września, udało nam się odbyć wiele rozmów, nawiązać nowe relacje i dopytać o bieżące potrzeby rynku HoReCa.