Cloud kitchen - nowy model biznesowy w gastronomii

Slider

Wirtualna kuchnia, cloud kitchen lub inaczej kuchnia w chmurze rozwijała się w Polsce jeszcze długo przed zamknięciem gastronomii spowodowanym pandemią. Taki rodzaj biznesu to przyszłość tej branży nie tylko ze względu na zaistniałe przeciwności, ale też wygodę i mniejsze koszty. Czym jest cloud kitchen? Jakie ma korzyści biznesowe? Jakie są warunki aby uruchomić wirtualną kuchnię?

Czy jest cloud kitchen?

Ten model biznesowy ściśle związany jest z dostawami i komunikacją z gościem jedynie w wirtualny sposób. Popularność aplikacji do zamawiania jedzenia jest tak duża, że już co trzeci użytkownik smarfona ma ją zainstalowaną w swoim telefonie. To jedna z pobudek do szybkiego rozwoju idei cloud kitchen, którą odnieść można do znanej nam infrastruktury w chmurze, czyli licznych serwerach i transferach, z których korzystamy na co dzień. 

Bazując na zasobach informatycznych nie zastanawiamy się gdzie konkretnie się one znajdują i kto nimi zarządza. Podobnie działa „kuchnia w chmurze”. Przedsiębiorca otrzymuje dostęp do wyposażonej kuchni i zaplecza dystrybucyjnego, dzięki czemu swobodnie może prowadzić swoją restaurację. W zależności od wybranej strategii można wykorzystać jedynie samą kuchnie z profesjonalnymi sprzętami lub pełen proces z obsługą i zaopatrzeniem. Takie działanie to odwrócenie tradycyjnej gastronomii gdzie restaurator musiał dbać również o odpowiedni wystrój, personel i atmosferę w lokalu.

Jak wystartować z cloud kitchen?

Podstawową zaletą tego typu działalności jest niższa bariera wejścia niż w sytuacji otwarcia tradycyjnego typu lokalu gastronomicznego. Nie istotna jest lokalizacja,  wystrój sali i odpowiednio wyszkoleni kelnerzy. Do sprzedaży służy jedynie kanał internetowy, dzięki czemu można dotrzeć do szerszego grona klientów. Właśnie w ten element należy inwestować najwięcej nie tylko środków finansowych, ale też czasu.

W przypadku biznesu cloud kitchen aktualnie widoczne są trzy trendy:

  • outsourcing – jedna firma zbiera zamówienia od innych restauracji i realizuje dla nich dostawy. Taki układ przyspiesza realizację na wynos i umożliwia poszerzenie zasięgu.
  • kuchnia na wynajem – to udostępnienie za opłatą wyposażenia i infrastruktury online dla np. rozpoczynającego swoją przygodę z gastronomią kucharza, który nie ma na tyle zasobów finansowych aby otworzyć swój własny biznes.
  • wiele kuchni w jednym miejscu – w wirtualnej kuchni przygotowywane są różne typy menu i zamawiający ma duży wybór. Taki model zaspokaja zapotrzebowania najszerszej grupy klientów, z różnymi preferencjami.

Wszystkie powyższe typy działania cloud kitchen łączy jedno – zintegrowane zaplecze informatyczne. Odbiór zamówienia przez kilka kanałów – telefon, internet czy media społecznościowe musi być odpowiednio uporządkowany. Dostępne kompleksowe rozwiązania do obsługi dostaw na wynos są wielkim ułatwieniem dla tego typu biznesu. Ponadto aplikacje dedykowane dla kierowców przyspieszają dostawę i eliminują pomyłki.  

Korzyści cloud kitchen

Ten nowy model funkcjonowania gastronomią rozwija się niezwykle szybko. Dzięki nowoczesnej technologii, na której oparta jest wirtualna kuchnia, można zredukować wiele kosztów prowadzenia restauracji i poszerzyć grono swoich „gości”. Jednak największą zaletą jest elastyczność tego typu rozwiązania. Pozostałe korzyści to mi.in.:

bezpieczne zamówienia online

płatności bezgotówkowe

różnorodne menu w jednym miejscu

kontrola jakości i obsługi

szybka dostawa posiłków pod drzwi

budowanie własnej bazy klientów

elastyczna obsługa dzięki zaufanym kanałom

atrakcyjne przedstawienie oferty online