Dieta pudełkowa w Polsce
coraz popularniejsza

Slider
Dieta pudełkowa, czyli inaczej posiłki szyte na miarę pojawiły się w Polsce już jakiś czas temu, a ich popularność stale rośnie. To ciekawe rozwiązanie dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu gotować dla siebie posiłków, a chcą jeść zdrowo. To również doskonała propozycja dla klientów, którzy chcą schudnąć lub nabrać masy, ale jeść zbilansowane żywieniowo posiłki. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego biznesu?

Na czym polega biznes diet pudełkowych?

Diety pudełkowe to nic innego, jak standardowe 5 posiłków, dobrze spakowanych i zbilansowanych odżywczo zgodnie z potrzebami Klienta. Firma zobowiązuje się dostarczać posiłki na cały dzień rano pod drzwi klienta, który nie musi się już martwić tym, co dzisiaj zje.

Jak rozwija się ten model biznesowy w Polsce?

Początkowo dieta pudełkowa była dedykowana jedynie dla klientów premium ze względu na wysoką cenę oraz małą liczbę firm, które były zlokalizowane głównie w większych miastach. Ze względu na rosnący sukces tego biznesu powstaje coraz więcej firm, które zwiększają dostępność takich diet dla osób mieszkających w innych miejscach Polski. Rosnąca konkurencja spowodowała również spadek cen, dzięki czemu jest dostępna dla większej liczby osób. Powstają firmy, w których klient sam wybiera swoje posiłki z grupy dostępnych, firmy specjalizujące się w daniach wegetariańskich lub wegańskich, a także firmy których opakowania wykonane są z przyjaznego dla środowiska materiału. Każdy więc znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Jakie rozwiązania informatyczne sprawdzą się dla takich firm?

Jest to odrębna gałąź gastronomii, w której nie ma potrzeby stosowania rozwiązań, które oferują usprawnienia dla pracy kelnerów czy zwiększają rotację stolików. To jednak nie znaczy, że systemy gastronomiczne istniejące na rynku nie są im potrzebne. Odpowiednie rozplanowanie receptur, które pomogą zminimalizować koszt przygotowania posiłków wpłyną pozytywnie na wynik finansowy biznesu. Aplikacja ordering znajdująca się w naszej ofercie umożliwi stworzenie dedykowanej strony internetowej, na której klienci będą mogli dokonywać zamówień i je opłacać.

Niezwykle istotne są tu również rozwiązania usprawniające prace kierowców, którzy z samego rana muszą rozwieźć zamówienia pod odpowiednie drzwi. Aplikacja podpowiadająca optymalną trasę dostaw, biorąc pod uwagę wszystkie punkty i zawierająca wszystkie potrzebne informacje (kody do klatek, piętro) maksymalnie zwiększy efektywność kierowców.

Ten model biznesowy może okazać się dużo dostępniejszy dla osób, które chcą gotować dla innych i rozpocząć swoją przygodę z branżą gastronomiczną. Odchodzą wszelkie koszty związane z pomieszczeniem dla klientów czy dodatkowym personelem, jak np. kelnerzy. Lokalizacja biznesu nie ma najmniejszego znaczenia dla klienta końcowego, nie trzeba więc wynajmować lokalu w centrum miasta i aranżować wnętrza, a wystarczy skupić się na planowaniu odpowiednio zbilansowanych i smacznych posiłków.