Diety bezmięsne – coraz silniejszy trend także w Polsce

Slider
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie lub całkowite zrezygnowanie z mięsa w swojej diecie. Powstaje wiele różnych odmian tych diet: fleksitarianizm, wegetarianizm, weganizm, frutarianizm. Biorąc to pod uwagę w menu każdej restauracji powinno znaleźć się coś, co jest dobre dla osób ograniczających spożycie mięsa. Na co zwrócić uwagę w swojej restauracji?

Warszawa w czołówce miast przyjaznych weganom

Zespół HappyCow, którego celem jest wypromowanie i pokazanie miejsc przyjaznych wegetarianom działa już od wielu lat. Kiedy zaczynali 10 lat temu w ich bazie było zaledwie 625 w pełni wegetariańskich restauracji – dzisiaj znajduje się ponad 8100 wegańskich lokali, jak również wiele wegetariańskich czy przyjaznych dla wegan miejsc.

W tym roku na liście najbardziej przyjaznych miast na świecie dla wegan znalazła się Warszawa – co podkreśla, jak mocno ten trend rośnie w Polsce. Lista budowana jest w zależności od kilku czynników, a nasza stolica znalazła się już na 6 miejscu, zaraz po Londynie, Nowym Jorku, Berlinie, Los Angeles i Toronto. Restauracji wegańskich jest w Warszawie sporo, są w niewielkich odstępach od siebie, a co najważniejsze, każdy znajdzie coś dla siebie – mamy m.in. wegańskie burgery, sushi, włoskie restauracje, propozycje śniadaniowe czy cukiernie, a to nadal nie wszystkie możliwości.

Wyróżnij w swoim menu opcje z diety roślinnej

Większość restauracji powinna pomyśleć nad wprowadzeniem do swojego menu opcji odpowiednich dla tej grupy odbiorców. Oczywiście bezmięsna może być tylko nieduża część menu. Odpowiednie wyróżnienie tych dań w menu pozwoli łatwo podejmować decyzje klientom co zamówić, przez co usprawni pracę kelnerów, ale także wpłynie pozytywnie na wizerunek lokalu w oczach klientów.

Czy kelnerzy znają składniki potraw?

Składniki dań oraz alergeny zawarte w potrawach mogą być bardzo istotne dla osób, które kierują się dietą roślinną. Dlatego bardzo istotne jest, żeby kelner znał odpowiedzi na pytania, które mogą zadać klienci. Jednak wyszkolenie każdego kelnera ze składników wszystkich potraw może być nie tylko czasochłonne, ale również stwarzać niesamowicie wiele okazji do pomyłek. Najlepszym wyjściem jest wyposażenie kelnera w mobilny terminal, w którym ma dostęp do dokładnych opisów wszystkich dań i składników, z których są zrobione. Dzięki temu natychmiastowo odpowie na każde pytanie Gości i nie wprowadzi nikogo w błąd.

Nawet jeśli nie posiadamy lokalu, który koncentruje się na osobach z dietą roślinną, warto zaproponować swoim odbiorcom możliwość wyboru kilku takich dań. Warto śledzić aktualne trendy żywieniowe i starać się zaproponować swoim klientom coś nowego, z czego chętnie skorzystają i co wyróżni lokal gastronomiczny na tle licznej konkurencji.