Dlaczego restauracje upadają?

Otwierasz wymarzony lokal, wydajesz na niego wszystkie oszczędności, marzysz o sukcesie, ale widzisz jak restauracje wokół się zamykają. Nie napawa to optymizmem. Dlaczego tak się dzieje? Właściciele lokali popełniają błędy, które prowadzą do upadku biznesu. Oto cztery najczęstsze błędy, których lepiej zdecydowanie unikać.

upadające restauracje

1. Nieprzemyślany start to najczęstsza przyczyna dlaczego restauracje upadają

Źle dobrana lokalizacja, nieprzemyślany biznes plan, brak pomysłu na grupę docelową. Już na samym początku można samemu skazać biznes na porażkę. Bo niestety sama wizja i chęci, to nie wszystko.  

Należy przede wszystkim ustalić, dla kogo ma być lokal. Dla rodzin z dziećmi? Wegetarian? Miłośników kuchni śródziemnomorskiej? Jeśli już ustalisz grupę docelową, łatwiej będzie ci podejmować kolejne działania. Pamiętaj, że lokal musi odzwierciedlać oczekiwania Twoich gości i odpowiadać na ich potrzeby. 

Jak je poznać? Rozejrzyj się po okolicy, w której będzie Twój lokal. Obserwuj przyzwyczajenia mieszkańców. Zobacz, w jakich godzinach na ulicy jest najwięcej osób.  

2. Klienci nie widzą o Twojej restauracji

Brak promocji to kolejny błąd, który może stanowić krótką odpowiedź na pytanie dlaczego restauracje upadają? Bo przecież nie można wiecznie liczyć na stałych klientów, a bez odpowiedniej promocji, nawet ich może w pewnej chwili zabraknąć. Zatem warto poinformować, a później regularnie przypominać o swojej obecności.  

Lokal powinien być promowany wielokanałowo. Lokalnie możesz pomyśleć o ulotkach lub zachęcającym szyldzie. Pamiętaj o tym, by stworzyć stronę internetową i umieścić na niej wszystkie najważniejsze informacje. Nie pozwól potencjalnym Klientom błądzić po witrynie, by ostatecznie zrezygnowani zajrzeli gdzie indziej. Załóż profil na Facebooku (przeczytaj tutaj: Jak promować restaurację na Facebooku?). Dlaczego? Bo tam są właśnie Twoi klienci. Ci lojalni i potencjalni oraz Ci, którzy kiedyś przyjadą do Twojego miasta i będą chcieli odwiedzić Twój lokal. To właśnie na tym portalu powinieneś dokładnie uzupełnić profil i regularnie publikować posty związane z restauracją – menu dnia, zdjęcia z wydarzeń, konkursy, promocje. Nie zapomnij też o dopracowanej wizytówce w wyszukiwarce Google. 

W pozostawaniu w stałym kontakcie z klientami pomoże Ci z pewnością nasz system Marketing Automation. Dzięki temu modułowi będziesz mógł wysyłać spersonalizowane kampanie mailingowe oraz powiadomienia sms. Zadbaj o to, aby poinformować o pojawieniu się nowych dań, wysłać przypomnienie o nowej promocji lub przyznać kod rabatowy na kolejne zamówienie.

3. Nierozsądne zarządzanie asortymentem

Kolejną z przyczyn, dlaczego restauracje upadają jest nieodpowiednie zarządzanie asortymentem. A przecież to właśnie zakup produktów spożywczych stanowi znaczną część budżetu każdej restauracji. Jeśli nieodpowiednio je ulokujesz, a produkty później się marnują co za tym idzie tracisz znaczną część kapitału. Oczywiście łatwo się domyślić, że to może prowadzić do upadku działalności. Brak kontroli nad cenami towarów, nadwyżkami, zła wycena dań z karty często prowadzą do upadku restauracji! 

Przyczyną problemów finansowych może być także źle przygotowane menu, czy niewiedza obsługi o ofercie lokalu. Menu powinno być krótkie, przejrzyste i przyjazne wizualnie. A obsługa restauracji powinna znać je na pamięć – tutaj z pewnością pomocny będzie miniPOS. Jest to aplikacja zainstalowana na przenośnym urządzeniu z system Android. Dzięki takiemu modułowi Twoi pracownicy będą mieć stały dostęp do informacji. 

Aby poradzić sobie z zarządzaniem asortymentem warto zainwestować w pomoc. Inventory Control System możesz szybko i sprawnie dokonać inwentaryzacji i zoptymalizować koszty personalne. Aplikacja ICS pozwala w łatwy sposób zwiększyć i kontrolować przepływ towarów w magazynie. 

4. Krótkowzroczna wizja prowadzi do upadku restauracji

Prowadzenie działalności to złożony proces, angażujący wiele osób. Dobór odpowiednich pracowników, a później umiejętne korzystanie z ich możliwości są kluczem do sukcesu. Nie bierz wszystkiego na swoją głowę. Sam nie jesteś w stanie zrobić wszystkiego. Dlatego zarządzaj zasobami i nie bój się przydzielać zadań. Jeśli jesteś świetnym kucharzem, nie musisz też wszystkiego rozliczać, dbać o zaopatrzenie i inwentaryzację. 

W zarządzaniu restauracją pomoże szereg dostępnych modułów. Oprogramowanie Gastro Szef jest doskonałe do prowadzenia gospodarki magazynowej firmy. Pozwoli na bieżąco sprawdzać stan zasobów w oparciu o dokumenty zakupu oraz zrealizowaną sprzedaż. Z kolei Gastro Centrala sprawdzi się w zarządzaniu siecią restauracji. Zapewnia łatwe zarządzanie cennikami, promocjami i recepturami, a także dostęp do raportów i wykresów. Aplikacja Gastro Finanse pozwala na efektywną kontrolę kluczowych sfer działalności gastronomicznej.  Ułatwia analizowanie struktury kosztowej firmy i kondycję finansową działalności.

Chcesz usprawnić pracę Twojej restauracji?

Skontaktuj się z naszym działem handlowym i przedstaw swój problem. Spróbujemy pomóc, zaproponować zmianę lub wdrożenie odpowiedniego modułu, który rozwiąże Twój problem 🙂