Dress code w gastronomii

Dress code w gastronomii

W jednej z części przygód Geralta z Rivii Andrzej Sapkowski użył sformułowania: Nigdy nie ma się drugiej okazji, żeby zrobić pierwsze wrażenie. To z pozoru oczywiste stwierdzenie ma w szczególności wiele racji w branży gastronomicznej. Restauracja, włączając w to obsługę kelnerską oraz kuchnię, ma tylko jedną szansę, by przekonać gościa do ponownego odwiedzenia lokalu.

Aby odnieść na tym polu sukces, należy zwrócić uwagę na wszystkie detale. W tym na strój kelnera i kelnerki. Jaki dress code obowiązuje w gastronomii? Jak powinna być ubrana obsługa kelnerska? Czy ubiór kucharza też ma swój dress code?

Oficjalnie czy niezobowiązująco?

Kwestią, która nurtuje wielu restauratorów, jest oficjalność stroju kelnerskiego. Czy należy trzymać się sztywnych i konserwatywnych form? Czy można pozwolić sobie na odrobinę luzu w wyborze stroju? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To, jak będzie wyglądała ostateczna wersja stroju, zależy przede wszystkim od charakteru lokalu.

Jeśli prowadzisz hipsterską kawiarnię, to wręcz wskazane jest odejście od klasycznego schematu. Na ten krok nie mogą sobie już pozwolić restauratorzy, którzy otrzymali gwiazdkę Michelina lub prowadzą lokale typu fine dining.

Ciekawym zjawiskiem są zdobywające popularność neo-bistro. To restauracje, w których podaje się nowoczesne i eleganckie jedzenie, jednak odchodzi się od formalnego charakteru lokalu. Założeniem tego trendu jest połączenie luźnej atmosfery z wykwintnym jedzeniem. Dlatego też obsługa kelnerska może zmodyfikować obowiązujący klasyczny dress code w gastronomii.

Warto też wspomnieć o regionalnych lokalach. Jeśli masz restauracje w Zakopanem i proponujesz tradycyjną kuchnię góralską, to dobrym pomysłem jest ubranie kelnera w tradycyjny strój góralski. Stosując ten zabieg, podkreślasz klimat lokalu oraz utrzymujesz jego spójność.

Oprócz charakteru lokalu, na który składa się też jego wystrój, na wybór stroju kelnera i kelnerki wpływa renoma oraz rodzaj restauracji. A nawet pora dnia.

Strój obsługi kelnerskiej – zasady ogólne

Niezależnie od tego, czy w Twoim lokalu strój kelnerski ma bardziej formalny czy niezobowiązujący charakter, jest kilka ogólnych zasad, które należy wprowadzić do każdego rodzaju restauracji. Przede wszystkim strój musi być jednolity dla wszystkich pracowników. Oczywiście, ubiór musi być schludny i zadbany. Przy tym oczywiście wygodny oraz dobrze skrojony. Nie może krępować ruchów pracownika lub wywoływać u niego poczucia dyskomfortu. W tym drugim wypadku warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest uszyty strój. Najlepiej wybierać odzież uszytą z włókien naturalnych (len, bawełna), które pozwalają skórze oddychać.

Klasyczny strój kelnera i kelnerki

Tradycyjny strój kelnerski powinien spełniać 3 kryteria. Powinien być elegancki, stonowany i wygodny. Aby zrealizować ostatni podpunkt, należy wziąć pod uwagę zasady, które były opisane we wcześniejszym akapicie. Czyli strój NIE może: krępować ruchów, wywoływać poczucia dyskomfortu czy być źle skrojony do figury pracownika.

Jeśli chodzi o elegancki i stonowany charakter stroju, to warto trzymać się niżej zaprezentowanego modelu stroju kelnera i kelnerki.

Strój kelnera powinien składać się z: czarnego krawatu lub muszki, kamizelki, białej koszuli z długimi rękawami, zapaski kelnerskiej, czarnych półbutów oraz identyfikatora (opcjonalnie).

Z kolei na strój kelnerki składa się: czarna spódnica, biała i elegancka koszula albo bluzka, zapaska kelnerska, cieliste rajstopy oraz czarne buty z zasłoniętymi noskami i piętami. Analogicznie jak w stroju kelnera, opcjonalnym dopełnieniem stroju jest identyfikator.

Jaki strój w mniej formalnych lokalach?

Dress code w gastronomii o mniej formalnym charakterze proponuje więcej wariantów. Klasyczną, białą koszulę można zamienić w koszulę w kratę, która obecnie jest bardzo modna, lub na koszulkę polo czy T-shirt.  Z kolei z reguły czarne spodnie lub spódnice można zmienić na dżinsy.

Swobodny ubiór kelnera pozwala na odejście od eleganckiej kamizelki oraz na wariacje kolorystyczne z zapaskami. Pracownicy nie muszą trzymać się klasycznej czerni. Wybór koloru jest dobrowolny. Podobnie sprawa ma się z muszkami lub krawatami – ich kolor może być dowolny. Można również całkowicie zrezygnować z tego akcentu.

Obuwie także nie musi mieć czarnego koloru. Należy jednak pamiętać, że w gastronomii hotelowej, jak i lokalach gastronomicznych nie powinno się nosić butów z odkrytymi palcami oraz piętami. W lokalach o większej renomie nie jest zalecane obuwie sportowe.

Dress code dla barmana, baristy oraz obsługi lodziarni

Dress code w gastronomii obowiązuje nie tylko obsługę kelnerską, ale też baristów, barmanów oraz pracowników lodziarni. Tutaj również kompozycja stroju zależy przede wszystkim od charakteru lokalu.

Jeśli prowadzisz elegancki lokal, to przy wyborze stroju barmana warto wzorować się na klasycznym stroju kelnerskim. W takim wypadku postaw na białą koszulę oraz kamizelkę, czarne spodnie i zapaskę lub fartuch barmański wraz z muszką. W kawiarniach o bardziej swobodnym charakterze barmani mogą nosić koszulę, szelki, dżinsy oraz fartuch barmański w dowolnym kolorze.

Strój baristy niewiele różni się od stroju obsługi kelnerskiej. W zależności od typu kawiarni strój może składać się z: koszuli, koszulki polo lub T-shirtu, a do tego spodnie lub dżinsy oraz fartuch.

W przypadku obsługi lodziarni warto dobrać ubrania z kolorowym akcentem raczej pracownicy tego typu lokalów gastronomicznych nie ubierają się w galowe kolory. Pamiętaj, by zachować umiar, przy koszuli o jaskrawej barwie dobierz spodnie lub dżinsy w stonowanym kolorze. Dobrym pomysłem jest też nakrycie głowy – pracownicy lodziarni często noszą daszki, czapki bejsbolówkę lub furażerkę.

Strój kucharza

Poruszając temat dress code’u w gastronomii, nie wolno pominąć kwestii ubioru kucharza.

Podobnie jak w przypadku reszty strojów, ubiór w dużej mierze zależy od charakteru lokalu. Dawniej w kuchni obowiązywały jedynie bluzy kucharskie w białym kolorze. Dziś od tej reguły się odchodzi, w szczególności w lokalach, w których kucharze gotują na widoku gości.

W przypadku fartuchów lub zapasek tutaj jest całkowita dowolność, jeśli chodzi o kolory. Miejsce na podium zajmuje: czerń, prążek lub szary, ale niezależnie od rangi lokalu, wybór wśród wzorów oraz kolorów zależy przede wszystkim od gustu zamawiającego.

Ważnym elementem stroju kucharza jest nakrycie głowy. To właśnie dzięki tej części ubioru nie jesteśmy narażeni na widok włosa kucharza na talerzu. W większości lokalów wybór nakrycia głowy jest dobrowolny, jednak w renomowanych restauracjach kształt oraz wielkość nakrycia symbolizuje rangę kucharza. Zasada tutaj jest bardzo prosta – im mniejsze nakrycie, tym niższą pozycję w hierarchii zajmuje kucharz.

Wybór nakrycia głowy dla kucharza jest szeroki. Na rynku można znaleźć m.in.:

  • Tradycyjną czapkę kucharską,
  • Furażerkę – czapka bez daszka o podłużnym kształcie,
  • Toczek – to nakrycie głowy przypomina wyglądem niewielki kapelusz bez ronda,
  • Bandanę – chusta, która wiązana jest zazwyczaj na karku,
  • Czapkę z daszkiem – zwane inaczej bejsbolówkami.

Inne ważne elementy stroju kucharza

Wybierając strój kucharza, warto też zwrócić uwagę na jakość spodni kucharskich. Pamiętaj, że muszą one zapewnić pracownikowi ochronę przed gorącem, a przy tym muszą być wygodne. Jeśli chodzi o kolor, to najczęściej stawia się tutaj na klasykę, czyli czerń, choć, oczywiście, są odstępstwa od tej reguły.

Na sam koniec warto jeszcze wspomnieć o obuwiu. Dobre buty powinny mieć:

  • podeszwę antypoślizgową,
  • wzmacniany podnosek, który chroni palce stopy przed uderzeniem,
  • wkładkę w bucie, która jest profilowana ortopedycznie,
  • otwory wentylacje, które zapewniają prawidłową cyrkulację powietrza,
  • niewielką wagę – to istotny element podczas długiego chodzenia.

Oprócz tego dobre obuwie musi być łatwe w utrzymaniu w czystości oraz powinny amortyzować wstrząsy i zapobiegać obciążeniom, oraz uszkodzeniom stawów.

Wszystko zależy od miejsca…

Podsumowując, dress code w gastronomii zależny jest przede wszystkim od miejsca i charakteru lokalu. W kawiarniach, pubach czy małych i mniej formalnych restauracjach obsługa kelnerska nie musi trzymać się klasycznego stroju.

Z kolei w renomowanych restauracjach zalecany jest klasyczny strój kelnera oraz kelnerki, które podkreślają elegancję miejsca.

Pamiętaj też, że wybrany przez Ciebie ubiór musi być wygodny dla pracownika, a w przypadku kucharzy musi chronić go przed zagrożeniami czyhającymi w kuchni (np.: przed poślizgnięciem się lub oparzeniem).

Chcesz usprawnić pracę obsługi kelnerskiej i kuchni? Proponujemy idealne rozwiązanie dla managerów. Sprawdź, czym jest Portal Pracowniczy i przekonaj się samemu, że efektywne zarządzanie personelem wcale nie musi być takie trudne!

Chcesz poznać czynniki
wpływające na wysokość kosztu surowca?

Pobierz bezpłatny poradnik i dowiedz się jakie czynniki wpływają na wysokość kosztu surowca i jakie kroki podejmować w celu jego optymalizacji.