Fine dining –
moda, technika, doświadczenie

Slider

Pomimo zamiłowań Polaków do niedrogich i solidnych porcji na talerzu coraz bardziej popularna staje się w naszym kraju wyrafinowana kuchnia fine dining. Taki styl gotowania nie jest już uważany za ekstrawagancki i poza zasięgiem. Wzrasta świadomość i ciekawość ludzi, którzy pragną poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Czym jest fine dining i dla kogo? Jakie są mity dotyczące tej kuchni?

Czym jest fine dining?

Sztuka celebrowania posiłku, kuchnia dostarczająca wrażeń i emocji – to właśnie specyfika fine dining. W Polsce gości od niedawna i ściśle związana jest z nazwiskiem Wojciecha Modesta Amaro, który był prekursorem tej kuchni w naszym kraju.

Niektórzy narzekają, że przesadą jest płacenie sporych kwot za tak niewielkie porcje, jednak kompozycja, aromaty i smak podważają wszelkie argumenty cenowe. Za kulinarne dzieła sztuki warto zapłacić kilka złotych więcej. Taki posiłek to też przemyślana aranżacja stołu i obsługi – zastawa, szkło, serwetki. Nie chodzi tylko o to by zjeść posiłek, ale by podczas tego momentu pobudzone były wszystkie zmysły. Taka kuchnia to wieloletnie doświadczenie kucharza, szacunek do produktu i odpowiednia obsługa, która na długo zastaje w pamięci. Restauracje serwujące dania fine dining zatrudniają właściwych kucharzy, z niezbędnym doświadczeniem, którzy poszukują nowych połączeń smakowych i wizualnych pracując na produktach premium. Najczęściej składniki pozyskiwane są od lokalnych producentów (rolników czy hodowców), którzy opierają się na filozofii ekologii. Ponadto restauracje prowadzą też swoje zielniki, aby mieć dostęp do najświeższych składników.
Do tego „kulinarnego spektaklu” niezbędni są też sprawdzeni dostawcy najlepszych win czy kaw a także profesjonalni kelnerzy, którzy niejednokrotnie wykańczają danie przy gościu (np. wlewają bulion do talerza czy polewają potrawę sosem).    

Jakie mity wiążą się z fine dining?

Powszechnie uważa się, że sztuka gotowania jaką jest fine dining, jest tylko dla elit. Prawdą jest, że niewielkie porcje oraz ceny nie są porównywalne ze standardową restauracją w dużym mieście. Warto jednak być otwartym na nowe doznania, które będzie się wspominać bardzo długo. Częstym błędem, analizując ceny posiłków, jest pomijanie pozostałych elementów pobytu w restauracji. Nie tylko food cost ma znaczenie. Przy wyrafinowanej kuchni należy wziąć po uwagę również „otoczkę” – nietypową zastawę (niejednokrotnie tworzoną wyłącznie dla konkretnej restauracji), świetnie wyszkoloną obsługę i cały wystrój restauracji. Płacimy za fine dining więcej, jednak otrzymujemy znacznie więcej niż zazwyczaj w restauracji – najlepszej jakości produkty, piękne talerze i wyśmienite kompozycje dań.

Nie jest też prawdą, że do spróbowania fine dining potrzebna jest specjalistyczna wiedza i doświadczenie w kuchni. W najlepszych restauracjach można czuć się swobodnie siedząc w adidasach i koszulce, bo to właśnie obsługa jest przygotowana aby odpowiedzieć na każde pytanie gościa. Warto próbować i śmiało zadawać pytania o sztukę przygotowywania dania i składniki.