Fine dining –
moda, technika, doświadczenie

Pomimo, że Polacy mają zamiłowanie do niedrogich i solidnych porcji na talerzu, to w naszym kraju jest coraz bardziej popularna wyrafinowana kuchnia fine dining. Taki styl gotowania nie jest już uważany za ekstrawagancki i poza zasięgiem. Świadomość i ciekawość ludzi wzrasta – pragną poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Czym jest fine dining i dla kogo? Jakie są mity dotyczące tej kuchni?

Czym jest fine dining?

Sztuka celebrowania posiłku, kuchnia, która dostarcza wrażeń i emocji – to właśnie specyfika fine dining. W Polsce gości od niedawna i jest ściśle związana z nazwiskiem Wojciecha Modesta Amaro. Był prekursorem tej kuchni w naszym kraju.

Niektórzy narzekają, że płacenie sporych kwot za tak niewielkie porcje, to przesada. Jednak kompozycja, aromaty i smak podważają wszelkie argumenty cenowe. Za kulinarne dzieła sztuki warto zapłacić kilka złotych więcej. Taki posiłek to też przemyślana aranżacja stołu i obsługi – zastawa, szkło, serwetki. Nie chodzi tylko o to, by zjeść posiłek, ale by podczas tego momentu pobudzić wszystkie zmysły.

Wyrafinowana uczta

Taka kuchnia to wieloletnie doświadczenie kucharza i szacunek do produktu. Także odpowiednia obsługa, która na długo zastaje w pamięci. Restauracje serwujące dania fine dining zatrudniają właściwych kucharzy. Takich, którzy mają niezbędne doświadczenie. A także poszukują nowych połączeń smakowych i wizualnych podczas pracy na produktach premium. Najczęściej składniki pozyskuje się od lokalnych producentów (rolników czy hodowców), którzy opierają się na filozofii ekologii. Ponadto restauracje prowadzą też swoje zielniki, aby mieć dostęp do najświeższych składników.

Do tego „kulinarnego spektaklu” są niezbędni również dostawcy najlepszych win czy kaw. Także profesjonalni kelnerzy, którzy niejednokrotnie kończą danie przy gościu (np. wlewają bulion do talerza czy polewają potrawę sosem).    

Jakie mity wiążą się z fine dining?

W powszechnej opinii sztuka gotowania jaką jest fine dining, jest tylko dla elit. Prawda jest taka, że niewielkie porcje oraz ceny nie są porównywalne ze standardową restauracją w dużym mieście. Warto jednak być otwartym na nowe doznania, które można bardzo długo wspominać. Podczas analizowania cen posiłków często pomija się pozostałe elementy pobytu w restauracji. Nie tylko food cost ma znaczenie. Przy wyrafinowanej kuchni trzeba wziąć pod uwagę również „otoczkę”. Czyli nietypową zastawę (niejednokrotnie stworzoną wyłącznie dla konkretnej restauracji), świetnie wyszkoloną obsługę i cały wystrój restauracji. Płacimy za fine dining więcej, jednak otrzymujemy znacznie więcej niż zazwyczaj w restauracji. To najlepszej jakości produkty, piękne talerze i wyśmienite kompozycje dań.

To nie prawda, że aby spróbować fine dining trzeba mieć specjalistyczną wiedzę i doświadczenie w kuchni. W najlepszych restauracjach można czuć się swobodnie siedząc w adidasach i koszulce. Bo to właśnie obsługa jest przygotowana aby odpowiedzieć na każde pytanie gościa. Warto próbować i śmiało pytać o sztukę przygotowywania dania i składniki.