Jakie są najlepsze restauracje?
Co oznaczają gwiazdki Michelin?

Slider

Markę Michelin znają wszyscy, nie tylko z branży gastronomicznej, ale też motoryzacji. Jak to możliwe, że tak odmienne sfery łączone są jedną nazwą firmy a tym samym wysokim standardem. Jak to się stało, że spółka produkująca opony przyznaje najważniejsze wyróżnienie kulinarne świata? Czy gwiazdki Michelin są faktycznie tak ważne dla restauratorów?

Jak powstał przewodnik Michelin?

Początek motoryzacji, to również rozpoczęcie historii firmy Michelin. Na przełomie wieków XIX i XX, wraz z rewolucją przemysłową, powstaje wiele wynalazków, z których każdy korzysta do dziś. Właśnie w tym okresie, dwaj bracia Andre i Eduardo Michelin, doskonale potrafili ocenić, które wynalazki zapiszą się w historii. Szczególnie interesowała ich branża motoryzacyjna, w której działali. Ich opony opierały się na patentach i pomysłach tamtejszych technologii. Pomimo olbrzymiej konkurencji w tej dziedzinie, bracia Michalin wyróżniali się nie tylko jakościowym produktem ale też talentem marketingowym. W ciągu kilku lat wszyscy zdawali sobie sprawę, że najlepsze opony produkują zakłady Michelin. Kluczowym momentem w działalności firmy był sukces opony pneumatycznej. To właśnie wtedy Andre Michelin postanowił stworzyć przewodnik po Francji, który miał pomóc rosnącej liczbie kierowców odnaleźć w drodze przydatne miejsca: punkty napraw, stacje benzynowe, hotele i restauracje. Niestety taka publikacja nie cieszyła się większym zainteresowaniem przez dwadzieścia lat, aż do momentu wprowadzenia  istotnych zmian przez autorów. Przewodnik przestał być darmowy, zrezygnowano z reklam a przedstawione informacje były krótkie i praktyczne. Po kolejnych, sześciu latach wprowadzono oznaczenia, „gwiazdki”, które w trójstopniowej skali oceniały najlepsze restauracje. Od tamtej pory przewodnik braci Michelin jest najbardziej rozpoznawalnym przewodnikiem świata, a właściciele restauracji z niecierpliwością oczekują kolejnych publikacji.

Wyróżnienia dla restauracji: gwiazdki, sztućce i Bib Gourmand

Aktualny przewodnik Michelin proponuje swoim czytelnikom 1900 restauracji, które znajdują się na całym świecie (większość w Europie, a blisko 1/4 we Francji).  Od momentu pierwszego wydania sprzedał się w nakładzie ponad 30 milionów sztuk w 90 krajach. Na karty tej publikacji nie jest łatwo trafić. Kluczowym momentem są anonimowe wizyty krytyków kulinarnych, którzy oceniają pracę restauracji na co dzień. To właśnie oni weryfikują poszczególne elementy, które potem są wyrażane w przewodniku przez symbole:

 

I gwiazdka

restauracje warte odwiedzenia. Otrzymują ją lokale, które są ponadprzeciętne w swojej kategorii i oferują poziom, który wyróżnia je od innych. Do tej pory tylko dwie polskie restauracje otrzymały taką ocenę

II gwiazdki

dla restauracji, do których warto nadłożyć drogi, żeby poznać ich ofertę. Symbol dla lokali, które wyróżniają się całokształtem - zarówno walory kulinarne, jak i samo miejsce oraz obsługa

III gwiazdki

taką ocenę otrzymują restauracje, które mogą być celem podróży i warto wybrać się specjalnie w te miejsca. Można znaleźć 105 restauracji, które otrzymały tą najwyższą ocenę

W przewodniku Michelin znajdziemy równie dodatkowe wyróżnienia:

  • sztućce Michelin (łyżka i widelec) – przyznawane są za jakość potraw, atmosferę, wystrój i obsługę w pięciostopniowej skali,
  • Bib Gourmand – symbol maskotki firmy Michelin, którym oznacza się lokal oferujący bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Prestiż restauracji z gwiazdkami Michelin

Przewodnik Michelin to prawie tysiąc stron w języku angielskim, który kosztuje ok. 100 zł. Istnieje jednak wersja elektroniczna z interaktywną mapą, gdzie odnajdziemy wszystkie miejsca z przewodnika. Każdego roku pojawia się nowa edycja. Ten moment tworzy się spore zamieszanie w branży. Dla francuskich, znanych i prestiżowych restauracji gwiazdki Michelin to być albo nie być. Zdarzały się sytuacje, gdy po odebraniu gwiazdek restauracje całkowicie traciły klientów i były zmuszone do zamknięcia lokalu. Z drugiej strony, samu szefowie kuchni rezygnują z wyróżnienia dla większego spokoju i komfortu pracy.

Popularność i prestiż gwiazdek Michelin to przede wszystkim 119 lat tradycji. Dzięki konsekwentnym działaniom z pewnością jeszcze przez wiele lat będzie to najważniejsze, choć de facto anonimowe wyróżnienie w branży gastronomicznej.