
Kuchnia azjatycka − coraz lepsza, coraz popularniejsza
W ostatnich latach nawyki żywieniowe polskich konsumentów uległy kolejnym zmianom. Coraz częściej wybieramy egzotyczne potrawy z dalekiego wschodu. Na czym polega ich popularność i dlaczego tak bardzo polubiliśmy dania, których nazw często nie potrafimy powtórzyć?
Kuchnia azjatycka, czyli…?
Zainteresowanie egzotyczną kuchnią azjatycką odzwierciedla ogólne nawyki żywieniowe Polaków. Coraz częściej starają się oni wybierać produkty i dania bardziej wartościowe, mniej kaloryczne i zawierające bogate składniki odżywcze. Właśnie takie są dania azjatyckie, które utożsamia się z kuchnią indyjską, japońską, tajską, wietnamską i chińską. Dwie z ostatnich wymienionych jeszcze do niedawna kojarzyły się wyłącznie z tanimi, szybkimi potrawami z ulicznych budek. Obecnie znacząco wzrosła jednak ich jakość i estetyka serwowania.
Co więcej, kuchnia azjatycka w przeciwieństwie np. do dań kuchni włoskiej czy francuskiej, jest atrakcyjna cenowo. W większości opiera się na warzywach, białym mięsie i sojowych dodatkach. Jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Polacy polubili ją za egzotyczność oraz za obecność smaków, które są im znane z rodzimej kuchni. Azjaci lubią kiszone dodatki, chętniej używają ostrych przypraw i bardzo dużo smażą, a jednym z najpopularniejszych dodatków są grzyby.
Najpopularniejsza z popularnych
W raportach zestawiających popularność dań zamawianych z dostawą od kilku lat rządzą pizza, burger i kebab. Te trzy propozycje typu fast-food spełniają podstawowe warunki przeciętnego, polskiego konsumenta – porcje zazwyczaj są obfite, a ceny przystępne. Póki co, inne posiłki nie zagrażają wielkiej trójce, ale niebawem może się to zmienić, ponieważ kuchnia azjatycka corocznie zyskuje na popularności.
Według danych z ubiegłego roku jej popularność wzrosła o blisko 20 proc. Sięgamy coraz chętniej po proste dania kuchni chińskiej, a także po wysokiej jakości sushi, zupy pho, ramen czy też indyjskie wariacje potraw z curry. Ponadto, na kuchnię azjatycką decydujemy się najchętniej wtedy, gdy wybieramy się do restauracji. Przekonują nas do tego głównie dodatkowe doznania w postaci egzotycznych przystawek (np. chipsy krabowe), różnych wydań herbacianych napojów oraz designerskie wnętrza lokali.
Niewątpliwie popularność kuchni azjatyckiej wynika w dużej mierze z jej egzotyczności i nowoczesności. Ponadto, w ostatnich latach została odkryta przez polskich konsumentów za sprawą wyższej jakości potraw. To właśnie autorskie przepisy i kompozycje kucharzy wprowadziły ją na nowy, nieznany dotąd w Polsce poziom.

Na wynos, w restauracji i w domu
O popularności kuchni azjatyckiej świadczy również fakt, że wiele jej składników coraz częściej pojawia się w lodówkach polskich konsumentów. Pasty sojowe, ocet i makaron ryżowy − to powszechne produkty, z których wiele osób korzysta na co dzień. Według ubiegłorocznego badania dotyczącego kulinarnych zwyczajów Polaków, aż co trzeci z nich minimum raz w miesiącu samodzielnie przygotowuje azjatyckie potrawy w domowym zaciszu.
Przygotowanie chińskich, tajskich czy wietnamskich potraw jest stosunkowo proste i szybkie. Liczy się jednak ich wartość dodana w postaci wiedzy o produktach, ich pochodzeniu, znaczeniu i zastosowaniu. Kuchnia azjatycka ma bardzo długą tradycję, a pierwsze pisemne wzmianki o sushi pochodzą już z VIII w. Wśród przepisów można również znaleźć wiele dalekowschodnich potraw, które są bardzo czasochłonne i należy je przygotowywać z wielką starannością. Bulion do popularnych, azjatyckich zup robi się w niektórych wypadkach nawet kilka dni.
Dla prawdziwych pasjonatów tego rodzaju kuchni, wielką pasją jest poszukiwanie piątego podstawowego smaku − umami, którego nazwa pochodzi z języka japońskiego. Funkcjonuje on już od ponad stu lat, ale jest trudny do określenia. Można go uzyskać wyłącznie w połączeniu z innymi smakami, a jego obecność ma symbolizować doskonałość potrawy.
Popularne dania kuchni azjatyckiej
Wiele nazw dań pochodzących z tego egzotycznego regionu świata ciężko zapamiętać, ale wśród nich są również takie, których nie pomylimy z żadną inną kulinarną propozycją. Spośród chińskich potraw najpopularniejsze są nieustannie: sajgonki, kaczka po pekińsku, kurczak gong bao, a także słynne ostatnio pierogi dim sum.
Japonia oprócz bijącego w ostatnich latach rekordu popularności sushi, słynie szczególnie z ramenu, nadziewanych kulek ryżowych onigiri oraz klusek dango. Z kolei kuchnię koreańską spopularyzowało odkryte stosunkowo niedawno kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska podawana na ostro. Na popularności zyskuje w ostatnim czasie również kuchnia tajska, która serwuje takie dania, jak tom yam czy mu pat prio wan, wykorzystując do przyrządzenia ich wiele warzywnych składników oraz oferując również w pełni wegetariańskie kompozycje.
Bez wątpienia, kuchnia azjatycka to dla restauratorów kopalnia przepisów, które polscy konsumenci coraz chętniej odkrywają i darzą coraz większą sympatią. W związku z tym, jeżeli jest to zgodne ze specyfiką prowadzonej działalności, to z pewnością warto zaoferować w menu któreś z egzotycznych dań lub składników tej kuchni.