Leasing dla gastronomii – wszystko co powinieneś o nim wiedzieć

Leasing dla gastronomii gwarantuje oczywistą zaletę dla każdego właściciela lokalu gastronomicznego – pozwala Ci zainwestować bez jednoczesnego wydawania gotówki. Czy jednak dokładnie wiesz co można leasingować? Dla kogo jest przeznaczony leasing? Jakie korzyści zapewnia i dlaczego warto rozważyć te opcję? We współpracy z firmą Grenke przygotowaliśmy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w temacie leasingu w gastronomii.

Co dokładnie oznacza leasing i czym różni się od kredytu?

Leasing gwarantuje, że zamiast jednorazowego dużego wydatku, firma korzysta ze sprzętu czy oprogramowania, płacąc stałą ratę leasingową. Jednocześnie niezamrożony kapitał można w tym czasie kilkukrotnie obrócić z zyskiem. Koszt leasingu jest stały i rozłożony w czasie – co w efekcie daje niskie, powtarzalne raty ułatwiające planowanie i zarządzanie płynnością finansową.

Najczęściej wybierana w Polsce forma leasingu to leasing operacyjny. Polega on na przekazaniu klientowi prawa do korzystania z danego przedmiotu na określony czas, a prawo własności należy do firmy leasingowej. Po zakończeniu umowy i spłaceniu ostatniej raty sprzęt przechodzi w posiadanie klienta. Co więcej, w leasingu operacyjnym klient jest zwolniony z obowiązku wyliczania amortyzacji, którą prowadzi firma leasingowa.

W porównaniu do kredytu, leasing jest prostszy do uzyskania ze względu na mniejszą liczbę formalności. W zawiązku z tym, cała procedura może być zrealizowana nawet w jeden dzień roboczy na podstawie wniosku leasingowego do 70 000 zł netto. Co więcej, ważną zaletą jest, że leasing operacyjny nie wlicza się do wartości aktywów bilansowych, co wpływa na polepszenie wskaźnika ROA (return on assets – stosunek zysku do wartości aktywów). Nie jest on także widoczny jako zobowiązanie w bilansie, a więc nie pogarsza stosunku zadłużenia do kapitału własnego.

Co mogę wziąć w leasing?

Z leasingu można skorzystać w przypadku bardzo rożnych inwestycji, m.in.:

  • oprogramowanie
  • sprzęt IT
  • serwery
  • kasy fiskalne online
  • lokale

Kto może skorzystać z leasingu operacyjnego?

Leasing operacyjny przeznaczony jest wyłącznie dla przedsiębiorców. Nie ma znaczenia w jakiej formie prowadzona jest działalność – czy jest to jednoosobowa działalność gospodarcza, spółka cywilna czy spółki kapitałowe. Firma przed wzięciem leasingu powinna działać minimum 6 miesięcy, natomiast dla start-upu jest możliwość przygotowania umowy leasingowej z poręczaniem innego podmiotu według bardzo prostej procedury.

Dlaczego warto wziąć leasing?

Nowoczesny sprzęt w firmie to szybsza i wygodniejsza praca, mniejsze ryzyko awarii, opóźnień czy utraty danych. Cykliczne inwestycje w sprzęt IT są konieczne, aby utrzymać firmową infrastrukturę na właściwym poziomie. Dobrym pomysłem może być przeznaczenie własnego kapitału na bieżące wydatki, a dodatkowo skorzystanie z leasingu operacyjnego.

Biorąc jakiś przedmiot w leasing dla gastronomii nie stajemy się co prawda jego właścicielem, ale możemy go używać i korzystamy z jego pełnych możliwości. Płacimy za to z góry ustaloną opłatę. Koszt jest rozłożony na wiele miesięcy, a więc łatwy do zaplanowania. Leasingowany sprzęt czy oprogramowanie pracuje dla nas, czyli przynosi dochody i de facto już na siebie zarabia. Na koniec umowy możemy, ale nie musimy – opcje są różne – wykupić sprzęt od leasingodawcy. Po kilkudziesięciu miesiącach użytkowania często bardziej opłaca się ponowny leasing sprzętu następnej generacji – tak, aby zawsze być o krok przed konkurencją.

Wieloletnie doświadczenie w leasingowaniu produktów

Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w leasingowaniu produktów skutecznie wspieramy firmy w pozyskaniu finansowania leasingiem operacyjnym. Rozumiemy jak ważna dla skuteczności biznesu jest przewaga konkurencyjna polegająca na wyposażeniu firmy w nowoczesny sprzęt. Dlatego staramy się ograniczyć formalności do minimum. Procedura leasingowa jest prosta, a większość transakcji przeprowadzana jest do 48 godzin.

Jedną z metod jest leasing online – wybrany do firmy sprzęt czy oprogramowanie można wyleasingować nie ruszając się ze swojego biura. Wszystkie formalności można załatwić za pośrednictwem platformy online – wniosek leasingowy wypełnia się online, a umowę firma dostarcza pocztą lub kurierem.

Klienci mogą liczyć na:

  • stałą i niską ratę przez cały okres trwania umowy
  • finansowanie przy zerowej wpłacie własnej
  • finansowanie od 3000 zł netto
  • możliwość najmu długoterminowego sprzętu
  • finansowanie od 18 miesięcy do maksymalnie 5 lat

Jak proces leasingowy wygląda w LSI Software?

  • kontakt klienta za pomocą telefonu, maila czy formularza na stronie internetowej
  • przekazanie kontaktu do klienta odpowiedniemu doradcy
  • prezentacja naszych rozwiązań w siedzibie klienta lub online
  • przygotowanie oferty poprzez dobór odpowiednich modułów systemu Gastro oraz sprzętu przez doradcę na podstawie zbadanych potrzeb klienta podczas spotkania
  • po akceptacji klienta przygotowanie oferty leasingowej i złożenie wniosku

W zależności od stopnia złożoności wniosku oraz kwoty leasingu czas wydania decyzji może się różnić, ale zaczyna się już nawet od 1 dnia roboczego.

Leasing dla gastronomii jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla klientów, którzy nie chcą inwestować jednorazowo dużych pieniędzy w coś, co już może zaczynać na siebie zarabiać. W przypadku rozwiązań sprzętowych czy systemowych warto odezwać się do firm wyspecjalizowanych w danej dziedzinie.

Nie wiesz czy to rozwiązanie jest dla Ciebie? Skonsultuj to z nami – chętnie doradzimy najlepszą formę finansowania dla Ciebie!