Nowe stawki VAT w gastronomii

Slider

1 kwietnia 2019 weszła w życie nowelizacja ustawy o VAT. Zmiany dotyczą najpopularniejszych grup produktów spożywczych, więc nie ominą również gastronomii. Nowe matryce podatkowe to jednak nie wszystko, o czym powinni pamiętać przedsiębiorcy. Na szczęście na zapoznanie się ze zmianami jest jeszcze kilka tygodni – warto się przygotować i nie dać się zaskoczyć fiskusowi. 

VAT 2018 – gastronomia przed zmianami

Do momentu wprowadzenia zmian w ordynacji podatkowej przedsiębiorcy posługiwali się Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU 2008), która wskazywała podstawę opodatkowania.  Stawki, które oferuje system podatkowy wynoszą odpowiednio  5%; 8% oraz standardowo 23%. Problem ze stosowaniem odpowiednich stawek dotyczył przede wszystkim tych najniższych, które dają możliwość preferencyjnego opodatkowywania towarów i usług. Najniższa stawka 5% została wprowadzona w 2011 r., aby zrekompensować jednoprocentową podwyżkę dotychczasowych stawek, które wynosiły 7% i 22%. Wielu przedsiębiorców, szczególnie tych, którzy prowadzą lokale gastronomiczne typu Fast Food znalazło w tym swoją szansę na stosowanie najniższej stawki podatku, który doliczają do produktów. Usprawiedliwienia odnajdywali w indywidualnych interpretacjach podatkowych, wydawanych przez podmioty podlegające Ministerstwu Finansów. 

Stawki VAT w gastronomii 2018 tabela

Podstawową stawką VAT w gastronomii jest stawka 23%. Tylko przypadki wyraźnie opisane w przepisach mogły zezwolić na stosowanie stawek preferencyjnych. Poniżej lista przykładów towarów, które były wyjątkami w 2018 roku:

Obłożone stawką w wysokości 3%

np.: ziemniaki, warzywa, orzechy laskowe i włoskie, mięso i podroby jadalne wołowe, wieprzowe, baranie, kozie

Obłożone stawką w wysokości 5%

np.: owoce ziarnkowe i pestkowe

Obłożone stawką w wysokości 7%

np.: owoce cytrusowe, gałka muszkatołowa, kolendra, kmin, kminek, koper, ryby, oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne, pieczywo świeże, pieczywo chrupkie (suchary, tosty), makarony, pierogi, kluski, kuskus, zupy i buliony oraz przetwory z nich, lód i woda, soki i ekstrakty roślinne

Źródło: ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/ustawa/299346,6,Ustawa-o-VAT-2018-Zalaczniki.html

Zmiany stawek VAT dla restauracji w roku 2019

Zapowiadana już w marcu ubiegłego roku nowelizacja ustawy o VAT wprowadza nową matrycę podatkową, do której będą musieli dostosować się przedsiębiorcy. Nowa matryca to nie jedyna zmiana, którą w tym roku wdraża Ministerstwo Finansów. Według MF nowelizacja przepisów ma uporządkować system podatkowy i uprościć jego stosowanie. Reforma dotyczy w dużej mierze obniżki podatku, z których przede wszystkim cieszyć się będą konsumenci. Najniższą, 5% stawką podatku zostaną objęte:

  • cytrusy i inne owoce tropikalne
  • orzechy
  • skórki owoców
  • pieczywo oraz ciastka
  • żywność dietetyczna
  • żywność homogenizowana
  • zupy
  • buliony
  • żywność dla niemowląt i małych dzieci

W przypadku powyższych produktów obniżka najczęściej dotyczy redukcji ze stawki 8% na 5%. Podwyżki podatku, które znalazły się w znowelizowanej ustawie są znacznie radykalniejsze i oznaczają podwyżki z 5% lub 8% do stawki podstawowej 23%. Wśród nich znalazły się m.in.:

  • homary i ośmiornice oraz krewetki, langusty, kraby, ostrygi i małże (również dania przyrządzone z tych produktów)
  • przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, kurkuma, szafran)
  • napoje owocowe i warzywne inne niż tzw. 100-procentowe
  • lód spożywczy i chłodniczy

System podatkowy ma zostać usprawniony przez wprowadzenie tzw. wiążącej informacji stawkowej (WIS). O wydanie informacji dotyczącej stosowania odpowiedniej stawki podatku będą mogli zwracać się zarówno przedsiębiorcy, jak i osoby fizyczne. Koszt udzielenia wiążącej informacji wyniesie 40 zł, a sam system ma zacząć działać już od czerwca 2019.

Zanim jednak sięgniemy do WIS, samodzielnie będziemy musieli ustalić podstawę do opodatkowania. Po nowelizacji, która wejdzie w życie 1 stycznia 2020 będą do tego służyły dwa sposoby identyfikowania towarów i usług na potrzeby VAT-u: PKWiU 2015 (dotyczy usług) oraz ogólnoeuropejska nomenklatura scalona CN (dotyczy towarów).

Stawka VAT na usługę cateringową

Jedną z bardziej problematycznych kwestii podatkowych w gastronomii jest wybór odpowiedniego symbolu PKWiU dla usługi cateringowej. Przedsiębiorca ma do wyboru dwie podstawy opodatkowania: PKWiU 10.85 (gotowe posiłki i dania) oraz PKWiU 56 (usługi związane z wyżywieniem). Najchętniej wybieraliby pierwszą podstawę, która objęta jest 5% podatkiem. Wydane w tej sprawie interpretacje indywidualne jasno jednak określają, że za gotowe posiłki i dania uważa się towar handlowy, który może służyć do dalszej odsprzedaży a nie posiłek, które może zostać spożyty bezpośrednio po wydaniu. Według interpretacji ogólnej MF z 2016 roku kompleksowa usługa gastronomiczna powinna być objęta podatkiem w wysokości 8%. Należy jednak pamiętać, że jeżeli wśród serwowanych produktów pojawią się te objęte stawką podstawową (napoje alkoholowe, kawa, herbata, woda mineralna, gazowane napoje bezalkoholowe) – będzie konieczne wyodrębnienie ich na rachunku, jako wykraczające poza usługę zasadniczą.

Stawka VAT na napoje

Dodatkowym dylematem jest dostosowanie się do rozporządzenia w sprawie towarów i usług, dla których możliwe jest zastosowanie stawki 8%, ma to kilka wyjątków:

  • napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
  • napoje alkoholowye będących mieszaniną piwa i napojów alkoholowych, z których zawartość alkoholu przekracza 0,5%
  • napoje, do przygotowaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty
  • napoje bezalkoholowe gazowane
  • wody mineralne
  • inne towary w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką podstawową

Powyższa lista uwzględnia zatem produkty, dla których właściciel restauracji wybiera stawkę 23%.