Masz Gastro Klasykę? Przejdź na nGastro i odkryj mnóstwo korzyści

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to spore wyzwanie. Właściciel musi zadbać o wiele aspektów tj. komunikacja obsługi sali z kuchnią, sposób zbierania zamówień czy finanse lokalu. Do tego dochodzi również właściwe prowadzenie gospodarki magazynowej czy obliczanie food costu. Jak sprawniej zarządzać wszystkimi elementami, na które składa się zarządzanie lokalem? Pomoże w tym system do zarządzania gastronomią, jakim jest Gastro. W niniejszym wpisie przybliżymy Wam, jakie są podobieństwa i różnice pomiędzy systemem nGastro, a jego starszym odpowiednikiem Gastro Klasyką.

Gastro Klasyka – elementy

System do zarządzania lokalem gastronomicznym Gastro Klasyka to pierwszy polski program gastronomiczny, który mógł być obsługiwany za pomocą ekranu dotykowego. Jest to jedno z najpopularniejszych rozwiązań na rynku, z którego od wielu lat korzystają setki lokali. Dodatkowo system Gastro Klasyka stał się standardem – uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich poznają go na lekcjach (nGastro kontynuuje tę tradycję). Do tego systemu zaliczamy rozwiązania dla POSów, dla managerów restauracji, a także program do prowadzenia finansów oraz program lojalnościowy.

POS

Program do obsługi POSów powstał w celu wyeliminowania ograniczeń funkcjonalnych, które posiadają kasy fiskalne. Jego największym atutem (jak na czasy powstania) była możliwość obsługi za pomocą ekranu dotykowego. Dla branży gastronomicznej był to kamień milowy – obsługa klienta w lokalach znacznie przyśpieszyła i weszła na kolejny poziom. Poza dotykową obsługą, do dziś jednymi z najważniejszych funkcji POSa jest możliwość kształtowania cen oraz wprowadzanie modyfikacji w potrawach.

Menedżer

Dla osób prowadzących lokale gastronomiczne powstał oddzielny program, za pomocą którego można łatwiej zarządzać magazynem na podstawie dokumentów magazynowych oraz sprzedaży zrealizowanej na stanowiskach kelnerskich. Ten program może być również zsynchronizowany z kasami oraz urządzeniami POS. Inną funkcjonalnością jest kontrola kosztów czy prosty tryb raportowania.

Finanse

Ostatnim rozszerzeniem Gastro Klasyki jest program do obsługi finansów. Oferuje on kontrolę wszystkich kosztów w prowadzonej gastronomii, w tym przedstawienie wyniku finansowego i podstawową analizę kosztów. Program ten pozwala również zarządzać personelem – za jego pomocą można tworzyć harmonogram pracowników.

nGastro

Gastro Klasyka jest już legendarna w branży gastronomicznej. To dobry system, jednak stworzony został na bazie języka oprogramowania, które obecnie nie jest już wykorzystywane. Przez to, od kilku lat Gastro Klasyka nie jest już rozwijana i niewypuszczane są żadne aktualizacje. Jeśli właściciel chce prowadzić swój lokal przy jednoczesnym wsparciu najnowszego systemu do prowadzenia gastronomii, powinien postawić na…

…nGastro (Nowe Gastro)!

Młodszy brat Gastro Klasyki, czyli nGastro to system dostosowany do współczesnych realiów prowadzenia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej. Przede wszystkim, jest on tworzony w języku programowania, który daje możliwości stałego rozwoju całej aplikacji. Dzięki temu regularnie zyskuje cenne aktualizacje i rozszerzenie funkcjonalności oraz modułów. Jego użytkownicy mają zawsze pewność, że ich program gwarantuje bezpieczeństwo i jest zgodny z obowiązującym polskimi przepisami prawnymi.

Czas na kompleksową obsługę lokalu

Elastyczność w tworzeniu systemu nGastro umożliwiła rozszerzenie jego funkcjonalności poprzez dodatkowe moduły i aplikacje będące częścią rodziny Gastro. Pozwoliło to na stworzenie między innymi aplikacji Delivero, modułów Gastro POS, Gastro Szef, Gastro Centrala, Gastro Finanse, Delivero czy bardzo potrzebnego w branży gastronomicznej rozwiązania do prowadzenia gospodarki magazynowej Inventory Control System. ICS to aplikacja, która ułatwia pracę w module magazynowym Gastro Szefa. Użytkownik z urządzeniem mobilnym może pójść na magazyn i bezpośrednio w nim spisywać stany czy przyjmować dostawy, a już za chwilę przesyłać dane między magazynami czy też listować rozchody wewnętrzne (straty).

Co więcej, poza dedykowanymi rozwiązaniami, wybierając nGastro zyskujemy również możliwość integracji z produktami, które w bezpośredni sposób mogą wpłynąć na sprzedaż w lokalu, np. z kioskami czy też samoobsługowym POSem. 

Gastro POS

Standardowym programem w nGastro jest system Gastro POS, który pozwala na prowadzenie szybkiej i intuicyjnej sprzedaży poprzez ekran dotykowy. W porównaniu do Gastro Klasyki, w nGastro otrzymujemy więcej funkcjonalności z poziomu POSa dla użytkownika:

  • nowoczesną szatę graficzną oraz intuicyjną „kafelkową” nawigację, którą można dostosować wedle własnych upodobań,
  • możliwość modyfikacji potraw oraz tworzenie do nich komentarzy,
  • rozbudowany moduł rabatowo-promocyjny,
  • rozliczenie kelnera w dowolnym momencie,
  • graficzne przedstawienie sali,
  • rejestracja czasu pracy.

Mając na względzie różne profile działalności w branży gastronomicznej, nGastro oferuje również rozwiązania w postaci midiPOS (sprawdza się w lokalach, gdzie nie ma wystarczająco miejsca na standardowe urządzenie POS) oraz miniPOS (system sprzedaży, który może być zainstalowany na urządzeniu mobilnym jak smartfon).

Gastro Szef

Właściciel i/lub menedżer lokalu gastronomicznego najbardziej docenią moduł Gastro Szef oraz Gastro Finanse.

Gastro Szef wprowadza zarządzanie lokalem na kolejny poziom. Korzystając z tego modułu:

  • możemy kontrolować zużycie produktów,
  • w prosty sposób tworzyć wielopoziomowe receptury,
  • zarządzać ofertami promocyjnymi/rabatami,
  • kontrolować czas pracy zespołu,
  • tworzyć rozbudowane raporty.

Moduł raportowania to wielka zaleta Gastro Szefa, ponieważ w oparciu o dane łatwiej jest podejmować kluczowe dla naszego biznesu decyzje.

W porównaniu do starszego systemu, w Gastro Szefie możemy m.in. tworzyć:

  • raporty i zestawianie z możliwością filtrowania zaawansowanego,
  • raporty według własnych KPI,
  • tabele przestawne.

Wszystkie nasze ustawienia możemy zapisać jako własny szablon, dzięki czemu nie ma potrzeby „wyklikiwania” wszystkiego od nowa. Co więcej, podczas tworzenia raportów istnieje opcja, aby ustawić interesujący nas okres (np. ostatni miesiąc, tydzień lub dzień) i sprawdzić dane np. dla poszczególnego stanowiska POS, kelnera lub konkretnej pozycji z menu. Ważną z punktu widzenia biznesu funkcją jest również analiza food cost, która w trybie symulacji pomoże nam optymalizować koszty. 

Gospodarka magazynowa

Oprogramowanie nGastro oferuje również zaawansowaną inwentaryzację, dzięki dodatkowemu modułowi Inventory Control System (ICS). Proces inwentaryzacji, dzięki temu narzędziu ulega znacznemu przyśpieszeniu i uproszczeniu, m.in. poprzez synchronizację z wagą elektroniczną do inwentaryzacji alkoholi lub poprzez możliwość skanowania kodów kreskowych. Dodatkowo moduł magazynowy pozwala na tworzenie zamówień bezpośrednio do dostawców, które są wysyłane na maila. Dzięki niemu możemy również generować dokumenty PZ oraz importować pliki zamówień od dostawców.

Gastro Finanse

Drugi moduł, czyli Gastro Finanse to program, który przy minimalnym nakładzie danych generuje bardzo szeroki i szczegółowy zakres analiz i zestawień. Intuicyjny interfejs pozwoli menedżerowi lokalu na pełną kontrolę finansów np. zyskowności i zobowiązań (system przypomina np. o terminach płatności).

Dzięki modułowi możemy analizować wynik finansowy lokalu, dzięki czemu poznajemy strukturę kosztową firmy. W Gastro Finanse znajdziemy również kalkulator marż, który pomoże przy tworzeniu nowego dania, raport kasowy za pomocą którego mamy kontrolę nad gotówką w lokalu. Z poziomu modułu mamy również dostęp do gotowych wzorów umów oraz druków.

Dostawy

Kolejnym rozszerzeniem w nGastro, którego brakuje w Gastro Klasyka, jest kompleksowe rozwiązanie dla realizacji zamówień na wynos – Gastro Delivery. Zostało ono nagrodzone Złotym Medalem podczas Targów Polagra Gastro i Invest Hotel. Gastro Delivery to przede wszystkim ustandaryzowany przebieg realizacji zamówień na wynos – od zamówienia przez dostarczenie do rozliczenia. Dzięki niemu lokal nie musi inwestować w centralkę telefoniczną, ponieważ wszystko odbywa się przy wykorzystaniu Gastro AIC (Android Incoming Call) – przy kontakcie telefonicznym dane wyświetlane są na monitorze POS. Po złożeniu zamówienia, obsługa w prosty sposób przypisuje je do konkretnego kierowcy, a kierowca dzięki aplikacji Delivero widzi optymalną trasę dostaw i wszystkie niezbędne informacje o wiezionym zamówieniu. Pozycje kierowców są dostępne dla menedżera w trybie „live”, dzięki czemu ma on pełną kontrolę.

Automatyczna obsługa zamówień z Uber Eats czy Glovo

Obecnie, lwia część restauracji realizuje zamówienia na wynos za pomocą operatorów zamówień jak Uber Eats czy Glovo – na tego typu sytuację, nGastro również ma rozwiązanie w postaci modułu Delivery Integration Service (DIS). Pozwala on na obsługę zamówień z platform zewnętrznych z poziomu jednego ekranu POS oraz oferuje rozbudowane funkcje, które jeszcze bardziej optymalizują pracę w tym elemencie. Przykład? Menedżer może określić, w jakie dni tygodnia i w jakich godzinach lokal będzie realizować zamówienia na wynos, może również ustawić, co jaki czas mają być pobierane zamówienia z serwisów albo wyłączać poszczególne pozycje z menu w opcji dostaw.

nGastro

Kioski

System nGastro posiada również możliwość integracji z urządzeniami typu kiosk samoobsługowy, dzięki aplikacji Gastro KIOSK. Taki kiosk już od kilku lat sprawdza się w branży gastronomicznej i jest sukcesywnie wprowadzany w kolejnych miejscach. To urządzenie pozwoli na zwiększenie sprzedaży w lokalu, redukcję pomyłek (klienci sami tworzą swoje zamówienie) oraz dodatkową przestrzeń marketingową na prezentację reklam i promocji.

Postaw na nowoczesny system nGastro

Gastro Klasyka to świetne rozwiązanie, jednak z uwagi na to, że systemu nie można zaktualizować, ani połączyć go z dodatkowymi modułami i aplikacjami z rodziny Gastro, warto zamienić go na nowszą wersję, jaką jest nGastro. Rozwiązanie to jest nieustannie ulepszane oraz pozwala usprawnić działanie restauracji pod kątem wszystkich aspektów jej działania. Można wdrożyć np. wspomniany wcześniej moduł DIS do automatycznego przyjmowania zamówień na wynos, czy też program Gastro SZEF, który ułatwia zarządzanie lokalem, a także szereg innych udogodnień, które opisujemy w powyższym artykule.

Jeśli już teraz chcesz zamienić Gastro Klasykę na nGastro – napisz lub zadzwoń do nas i skorzystaj ze specjalnej oferty, którą przygotowaliśmy dla restauratorów zmieniających system na lepszą wersję.