Jak udoskonalić obsługę
w sezonie ogródkowym?
Sezon ogródkowy to duża szansa dla lokali na powiększenie swoich zysków w okresie letnim. Niektórzy restauratorzy już wcześniej zdecydowali się na powiększenie swoich ogródków w tym roku. Poniżej prezentujemy rozwiązania, które znacznie ułatwią pracę na dodatkowej powierzchni – nawet w znacznie powiększonym ogródku czy piętrowym lokalu. Jednocześnie wdrożenie dodatkowych narzędzi przyspieszy też rotację stolików, a tym samym, zwiększą zyski lokalu.
W tradycyjnym podejściu kelner, który podchodzi do stolika, notuje zamówienie, a następnie musi udać się do stanowiska POS, gdzie nabije odpowiednie pozycje z ewentualnymi komentarzami gości – niesie to ryzyko popełnienia błędu – kelner może zapomnieć o nabiciu wszystkiego. Co więcej, cały proces trwa i dodatkowo opóźnia trafienie zamówienia do kuchni.
Personel wyposażony w mobilne stanowiska sprzedażowe, czyli terminal miniPOS, ma możliwość nabicia zamówienia bezpośrednio przy stoliku. Z mobilnego terminala ma również dostęp do wszelkich informacji na temat potraw – wszystkich składników lub występujących w daniach alergenach. Ma także informacje, o tym jakie dania się skończyły i nie ma już możliwości ich zamówienia. Jest w stanie udzielić odpowiedzi na niemal każde pytanie gości nie odchodząc od nich nawet na chwile. Od razu po złożeniu zamówienia trafia ono do kuchni, gdzie kucharz może od razu przystąpić do jego realizacji.
Zwiększ średnią wartość rachunku
Duża liczba gości, duże zamieszanie – to wiele bodźców dla kelnerów, którzy w tym zamieszaniu mogą zapomnieć o propozycji dań dodatkowych, wina dopasowanego do posiłku czy pozycji promocyjnych. Dzięki składaniu zamówień bezpośrednio przy stoliku kelner ma więcej czasu dla gości i pamięta o zaproponowaniu dodatkowych rzeczy. Bezpośrednio z poziomu mobilnego terminala może również naliczyć rabat czy wystornować błędną pozycję, a także podzielić rachunek w przypadku takiego życzenia od gości.
Podobne funkcję ma również dodatkowe stoisko sprzedażowe midiPOS. To kompaktowe rozwiązanie świetnie sprawdzi się tam, gdzie nie ma miejsca na pełne stanowisko POS – właśnie w ogródku restauracyjnym. Moduł midiPOS usprawnia komunikację pomiędzy salą a kuchnią, dzięki czemu kelnerzy nie muszą przemieszczać się po całej restauracji w celu złożenia zamówienia lub jego odbioru. Wszystkie dane, które są wprowadzane do aplikacji są następnie przesyłane do systemu Gastro. W ten sposób kelner ma wgląd w swoje konto niezależnie od stanowiska, z którego będzie korzystał.
Systemy przywoławcze umożliwiają natychmiastowe poinformowanie kelnera, że jego zamówienie jest już gotowe do odbioru. Kelner nie musi chodzić i sprawdzać co chwilę do kuchni jak wygląda sytuacja – to umożliwia poświęcenie więcej czasu dla gości i bycia na sali, gdzie ktoś może go potrzebować. Pagery tekstowe pozwalają na wysyłanie krótkich informacji do wybranej osoby lub do całego personelu. Przyspiesza to czas odbioru dań, które są ciepłe i gotowe do spożycia, a dzięki temu jak najszybciej trafiają do stolika.
Dodatkową zaletą jest bezawaryjność i dyskretność tych urządzeń. Pagery nie wydają żadnych niepokojących i przeszkadzających dźwięków, a sygnalizują gotowość dania do odbioru poprzez wibracje, o czym wie jedynie kelner, który może już odebrać swoje zamówienie. Komunikacja wykorzystuje sygnał radiowy, nie ma więc problemu z brakiem zasięgu sieci komórkowej czy Wi-Fi.
Sezon ogródkowy - zwiększ rotację stolików
Terminal mobilny miniPOS oferuje dużo więcej niż tylko przyjmowanie zamówień. Kelner ma także możliwość wystawić rachunek przy stoliku i przyjąć płatność bez konieczności odchodzenia od stolika. Szybsze rozliczanie klientów wpływa na ich pozytywny odbiór lokalu, ale także zwiększa rotację stolików. Brak oczekiwania na rachunek pozwala im niezwłocznie opuścić lokal i stwarza dla kelnera możliwość natychmiastowego przygotowania miejsca dla kolejnych klientów.
Kontroluj swoje zasoby
Kontrolę inwentaryzacyjną w gastronomii przeprowadza się w różnych okresach. Szczególnie w sezonie ogórkowym takie produkty jak alkohole, napoje czy elementy deserów mają dużą rotację. Aby uświadomić sobie na czym polega błąd złej inwentaryzacji w gastronomii, wystarczy odpowiedzieć sobie na następujące pytania – co może się wydarzyć w przeciągu tygodnia na magazynie? Jakie niedobory mogą powstać?
Jednym z rozwiązań, które wesprze w kontroli magazynu jest aplikacja Gastro ICS. Działa na niewielkim urządzeniu mobilnym, na systemie Android. Poręczność tego narzędzia sprawia, że możemy zrezygnować z wypełniania papierowych dokumentów i opracowywania czasochłonnych raportów. Poszczególne produkty w aplikacji ICS możemy dodawać w bardzo szybki i prosty sposób za pomocą skanowania kodów kreskowych. Jeśli produkt nie posiada kodu możemy dodać go ręcznie korzystając z wygodnej wyszukiwarki. Konkretne ilości wybranego towaru możemy uzupełnić wpisując odpowiednią wartości przy pomocy klawiatury lub przycisków w aplikacji albo wykorzystać integrację z wagą przez moduł bluetooth (wtedy wartość zaczytuje się automatycznie).
Dzięki aplikacji współpracującej z wagą możemy zdecydowanie uprościć proces inwentaryzowania alkoholi. Do tej pory konieczne było wykorzystywanie specjalnych miarek papierowych lub przelewanie otwartych butelek do naczynia z podziałką. Korzystając z rozwiązania Gastro wystarczy postawić na wadze otwarte butelki danego rodzaju alkoholu, podać ilość ważonych butelek i zeskanować kod kreskowy z butelki. System sam przeliczy wagę na jednostkę docelową – litry.
Sezon ogródkowy to idealny czas na zwiększenie zysków lokalu gastronomicznego. Klienci chętnie wychodzą z domu, korzystają z pięknej pogody i korzystają z ogródków gastronomicznych. Jeśli dodatkowo obsługa jest bezbłędna i szybka odczucia klientów są niezwykle pozytywne, a personel jest zadowolony z maksymalnego wykorzystania swoich możliwości dzięki odpowiednim narzędziom pracy. Zainwestuj w mobilne systemy, kontroluj na bieżąco swój magazyn i maksymalizuj swoje zyski w tym okresie!
Chcesz poznać ofertę? Skontaktuj się z nami.
Odpowiemy na wszystkie Twoje pytania
i pokażemy Ci co produkty Gastro mogą zrobić dla Ciebie i Twojego biznesu.