Turystyka kulinarna - Polska a Europa

Istnieje wiele motywacji do podróżowania – atrakcyjność krajobrazu, kultura danego miejsca, odpowiednia pogoda czy lokalne atrakcje. W ostatnich latach coraz popularniejszą inspiracją do odwiedzania miast i regionów jest jednak atrakcyjność pod kątem kulinarnym konkretnego kierunku. Odrodzenie się lokalnych tradycji i wykorzystanie miejscowych specjałów zapewnia niepowtarzalne doznania – nie tylko smakowe. Jaka jest kondycja turystyki kulinarnej i które regiony zapewniają pod tym kątem największe atrakcje?

Turystyka kulinarna przyciąga turystów?

Podróżowanie po miejscach kojarzonych z dobrym winem, serami czy innymi specjałami jest znane i od dawna popularyzowane m.in. przez masowe media (programy tv, czasopisma i blogi podróżnicze). Jednak od kilku lat ten nowy rodzaj turystyki zaczyna się instytucjonalizować i profesjonalizować. Jego potencjał już od dawna jest wykorzystywany na zachodzie Europy do podnoszenia atrakcyjności regionów, ale w Polsce to wciąż rozwijający się sposób na lokalne podróże. Na tak dynamiczny wzrost mają wpływ nie tylko powstające restauracje, gdzie można degustować lokalne wyroby, ale również same oczekiwania turystów. Z ubiegłorocznego badania na temat jedzenia podczas urlopu wynika, że aż dla 72 proc. podróżujących wyżywienie to ważny aspekt podróżowania. Blisko 60 proc. badanych deklaruje również, że najchętniej podczas urlopu wybiera właśnie lokalną gastronomię serwującą unikalną ofertę. Decydując się na tego typu produkty jesteśmy również w stanie wydać więcej. Coraz częściej jednak planujemy dokładnie, gdzie będziemy się stołować na urlopie za pomocą popularnych map google. Ponad połowa ankietowanych wybiera właśnie to narzędzie do budowania własnego szlaku kulinarnego. Nie znajdziemy jednak w popularnych mapach najważniejszych kulinarnych atrakcji, które warto odkrywać w Europie, jak i w naszym kraju.

Europejskie szlaki kulinarne

Bogactwo kulinarne Europy jest ogromne, a największym dowodem na to jest fakt, że wiele produktów naszego kontynentu znajdziemy już na całym świecie. Aby zachować i chronić przed nieuczciwymi praktykami nasze dziedzictwo Komisja Europejska pracuje nad ustaleniem jednolitego symbolu certyfikacyjnego, o który będą mogli się starać lokalni producenci żywności. Według Europejskiego Komitetu Regionów wartość sprzedaży produktów lokalnych i regionalnych wynosi blisko 75 mld euro. Uzyskanie unijnego certyfikatu nadal nie jest proste, a ponad połowa z nich została przydzielona miejscowym producentom we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Odpowiada to jednak popularności tych krajów na mapie europejskich szlaków kulinarnych pod kątem wyrobów takich jak:

  • szynka, wino, sery, ocet i makaron – to chyba najpopularniejsze produkty, za które Polacy kochają włoską kuchnię. Aby poznać ich najlepszy smak i jakość wystarczy wybrać się do jednego z najbardziej atrakcyjnych kulinarnie regionów na północy Włoch – Emilii Romanii. To właśnie tam od Modeny do Bolonii rozciąga się szlak Strada del Prosciutto e dei vini dei Colli di Parma. Dokładnie w tym regionie możemy liczyć na najlepszą lasagne, tortelini z przeróżnym nadzieniem, aromatyczny ocet balsamiczny i dojrzewający parmezan;
  • oliwki, ser, wino i trufle – to nie tylko domena Włoch czy Francji. Doskonałe jakościowo produkty znajdziemy również na chorwackim półwyspie Istria, gdzie gaje oliwne przeplatają się z plantacjami winogron. Na miejscu nie można sobie odmówić popularnych dań, jak cevap czy pleskavica oraz burek z mięsem lub szpinakiem;
  • Francja to nie tylko wino, ale przede wszystkim ser – świadczy o tym obszerny szlak Route des Fromages, na którym znajdziemy najważniejszych francuskich producentów dojrzewających serów. Możemy liczyć nie tylko na sklepy z gotowymi produktami, ale przede wszystkim na pokazy serowarów czy dostęp do tajemnych technik wyrabiania najpopularniejszych serowych specjałów;
  • szlakiem Malt Whisky – kulinaria to nie tylko potrawy, ale także mocniejsze i słabsze trunki. Jednym z najważniejszych w tej kategorii szlaków w Europie jest Scotch Malt Whisky Trail – to właśnie w regionie Speyside możemy odbyć niezapomnianą podróż po ośmiu wspaniałych destylarniach. Najciekawszą z nich będzie z pewnością Strathisla, która funkcjonuje nieprzerwanie od 1786 roku.

Polska turystyka kulinarna

Ten typ podróżowania rozwija się w naszym kraju stosunkowo od niedawna, ale bardzo szybko dorobił się wielu sukcesów w postaci festiwali, targów i wydarzeń specjalnych. Kilka lat temu z inicjatywy Polskie Organizacji Turystycznej zostało powołane do życia konsorcjum “Polskie Szlaki Kulinarne”, którego celem jest popularyzacja kulinarnych walorów Polski. Chociaż niemal każdy region naszego kraju odznacza się oryginalnymi specjałami to wśród nich warto wyróżnić takie atrakcje, jak:

  • Opolski Bifyj – to jedna z największych atrakcji turystycznych 2022, która została wyróżniona przez POT. Na trasie można znaleźć aż 23 certyfikowane restauracje, w których można spróbować takich potraw, jak: Pańczkraut z żeberkami, Parfait chałwowy z chałwy opolskiej czy Pranzunki. Więcej szczegółowych informacji z mapą restauracji można znaleźć na dedykowanej stronie www;
  • Śląskie Smaki – to szlak kulinarny, który należy do największych europejskich atrakcji turystycznych. Dziesiątki potraw z wielu kategorii, lokalni producenci, unikalne przepisy i towarzysząca konsumpcji wyjątkowa tradycja górnego śląska sprawiają, że jest to jedna z najważniejszych destynacji turystycznych;
  • Pierekaczewnik – to jeden z najbardziej egzotycznych specjałów na mapie Polski. W 2009 roku został wpisany na unijną listę chronionych produktów tradycyjnych, co sprawia, że może go przygotowywać tylko wybrana restauracja. Jego produkcją zajmują się polscy Tatarzy z Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej w Bohonikach na Podlasiu. Również w tym regionie odnajdziemy inne wartościowe specjały, jak sękacz, bliny czy babkę ziemniaczaną. To z pewnością jeden z najsmaczniejszych regionów Polski.

Tradycja podróżowania i jednoczesnego odkrywania smaków staje się z roku na rok coraz bardziej popularna. Nowe nawyki i oczekiwania turystów służą przede wszystkim ochronie dziedzictwa i wzrostowi atrakcyjności poszczególnych regionów. Chociaż polska kuchnia wydaje się jednorodna w propozycje kulinarne to jednak czeka nas wiele zaskoczeń – wystarczy ruszyć się z domu.

Chcesz poznać ofertę? Skontaktuj się z nami.

Odpowiemy na wszystkie Twoje pytania
i pokażemy Ci co produkty Gastro mogą zrobić dla Ciebie i Twojego biznesu.